Veel verbazing was er wederom bij het publiek over het aantal bijen per kast. Foto: PR
Veel verbazing was er wederom bij het publiek over het aantal bijen per kast. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Bijen gedragen zich voorbeeldig

tijdens Open Imkerijdag Steunt Elkaar

Ruurlo - De Landelijke Open Imkerijdag van de Ruurlose Bijenhoudersvereniging Steunt Elkaar vond zondag 10 juli plaats aan de Slootsdijk 23 in Ruurlo. Gastvrouw Chris Loth ontving op haar imkerij zo'n 75 bezoekers. Ze werden verwelkomd met koffie, thee of limonade en er was gelegenheid om er een lekker honingkoekje of honingwafel (gebakken door de dochters van Chris) bij te nuttigen.

De bezoekers werden door Chris Loth en enkele andere ervaren imkers van de Bijenhoudersvereniging Steunt Elkaar op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen in een bijenvolk. De voorlichting vond plaats in de bijenstal waar Chris de levende have heeft staan. De bijen gedroegen zich voorbeeldig, want er is geen bezoeker gestoken. Ook was er een observatiekast aanwezig. Deze bevat twee raten met bijen achter glas zodat een en ander rustig bekeken kon worden. Veel verbazing was er wederom over het aantal bijen per kast. De ramingen liepen dit jaar uiteen: van 'een stuk of honderd' tot een gokje van enkele duizenden. Het werkelijke aantal in een goed volk bedraagt in de zomer echter 50.000 tot 60.000 bijen. Van onenigheid in zo'n volk is geen sprake. De taken zijn goed verdeeld. Hun systeem zit ingenieus en sociaal in elkaar. Uit onderzoek is onder andere gebleken dat de bijen in de kast een bepaalde looproute vaststellen zodat ze elkaar niet voor de voeten lopen. Deze looproute wordt elke 24 uur aangepast omdat deze door de eitjes leggende koningin verlegd dient te worden. Bovendien zijn we met hun aanwezigheid op deze aardbol gebaat. Zij voorzien ons van zo'n zeventig procent van ons voedsel. Het klinkt misschien wat cru, maar zonder bijen waarschijnlijk geen mensen.
De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) had Steunt Elkaar voorzien van de nodige posters, folders en bloemzaden. Die konden gratis meegenomen worden en daar werd goed gebruik van gemaakt. Velen waren geïnteresseerd om hun woonomgeving 'bijvriendelijker' te maken. Vooral de wilde bijen in een tuin hebben behoefte aan behuizing. Om 16.00 uur was deze zeer geslaagde middag ten einde. Bijenhoudersvereniging Steunt Elkaar (al bijna 100 jaar oud) hoopt een ieder volgend jaar weer te mogen begroeten. De vereniging telt op het ogenblik zo'n 22 leden. De tiener, Robin Overbeek, het jongste lid van de vereniging bezocht ook deze dag. Als vereniging hoopt Steunt Elkaar op jonge aanwas, maar een 'tikje' ouder is natuurlijk ook van harte welkom. Mocht men meer willen weten over het houden van bijen of nog andere informatie willen hebben, dan kan men contact opnemen via tal. 0573 421448.


Dina klootschiettoernooi bij Heksenlaak

Barchem - Camping De Heksenlaak in Barchem houdt op zaterdag 16 juli haar 36e Dina klootschiettoernooi. Beide heksen Dina en Mina staan symbool voor de camping en de directe omgeving.Teams uit de (wijde) omgeving, tot Meppel aan toe, weten al drie decennia lang hun weg naar Barchem te vinden voor dit toernooi. Hierdoor kan men spreken van een interprovinciaal gezelschap, terwijl de grondgedachten van het toernooi nimmer verloren gaan. Het toernooi is gemoedelijk, prettig, helder en zonder poespas. Er kan geschoten worden in een mannen klasse en twee gemengde klasse (twee mannen en twee vrouwen en twee mannen en een vrouw, Inschrijven tot 10.30 uur, start vanaf 10.45 uur. Mannenteams bestaan uit drie, vier of vijf personen. Bij teams van vier mogen er slechts twee, bij teams van drie mag er een persoon lid zijn van een vereniging die is aangesloten bij een bond, federatie of overkoepelende organisatie, zo ook leden van de E.K.F.N. (Neede).Er wordt geschoten volgens het N.K.B./Camping reglement. Materiaal keuze is vrij. Het gebruik van staal en 'hondekloten' is niet toegestaan.