Een collage van verschillende acties voor de Stichting Rita. Foto: PR.
Een collage van verschillende acties voor de Stichting Rita. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

'Hartverwarmend al die spontane
initiatieven en acties voor Rita'

Ruurlo – "Fantastisch en hartverwarmend al die spontane initiatieven en acties die men in de afgelopen twee weken heeft ontplooid en in de komende weken nog gaat ontplooien. Dit hadden we absoluut niet verwacht. Ruurlo en omgeving heeft massaal gedoneerd. Maar we zijn er nog niet. Ons doel is 80.000 euro. Maar de 'teller' van de bijna 640 detonaties staat inmiddels op bijna 55.000 euro. Dat betekent dat we in een tijdbestek van ruim veertien dagen al zeventig procent van ons doel hebben bereikt." Voorzitter Marco Dijkman van Stichting Rita is de Ruurlose bevolking dan ook zeer dankbaar.

Door Jan Hendriksen

Stichting Rita werd begin juli in het leven geroepen door een vriendengroep rond Rita van Wessel uit Ruurlo. Rita is 48 jaar en werd in februari 2015 getroffen door een hersenstaminfarct. Rita is bezig met een zwaar revalidatie traject en boekt progressie. Op basis van de nog steeds voortdurende vooruitgang die Rita boekt wordt er nu gezocht naar een centrum waar zij een intensief revalidatietraject zou kunnen volgen. Rita wil graag intensieve therapie volgen in Atlanta. Daar is geld voor nodig. De stichting wil geld werven om de kosten van revalidatie te dekken, die niet worden vergoed door de zorgverzekering. Veel verenigingen, clubs en instellingen in Ruurlo zetten zich in om 80.000 euro bijeen te krijgen voor Rita. Zo ook enkele familieleden en kennissen van Rita die vrijdagavond 15 juli een zing- en dansavond bij café De Tapperij organiseerden met medewerking van de bands Anders is 't niet, Streetrose en DJ's De Tijdbrekers. De avond was goed voor een donatie van 1490 euro. In de afgelopen week werd Stichting Rita verblijd met diverse grote giften. Zo schonk zondag 10 juli Koffie- en Eethuis de Kaleberg in Barchem 3200 euro aan de stichting, de organisatoren van het Boerengolftoernooi van De Koekkoek vijfhonderd euro, de organisatoren van de fietstocht van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken duizend euro en muziekkapel De Schaddenstekkers die bij de Kaleberg speelden 445 euro.

Estafetteloop
De sponsoractie van de eerste selectie van VV Ruurlo bracht tijdens de wedstrijd tussen VV Ruurlo en De Graafschap 3850 euro op, de verloting van VV Ruurlo tijdens diezelfde wedstrijd 750 euro en de actie van AMI Kappers Ruurlo vijftienhonderd euro. Ook bedrijven doneren massaal. Zo schonk Match 4U (vijfhonderd euro), Hampshire Hotel Avenarius (duizend euro) en verkoopt bakkerij Oude Wesselink speciale Rita vlaaipunten en stort Lievestro Brood & Banket van elke verkochte kaneelcake een euro op de rekening van Stichting Rita. In het totaalbedrag dat de stichting inmiddels heeft ontvangen is de donatie van supermarkt Plus Kogelman nog niet meeberekend. Het actiebedrag gaat inmiddels richting de vijfduizend euro. In de komende dagen en weken worden er nog diverse acties ontplooid. Zo organiseert transportbedrijf Eijgenhuijsen vrijdag 29 en zaterdag 30 juli een 130 kilometer lange estafetteloop vanuit Amsterdam vanaf de locatie waar het bedrijf in 1910 werd opgericht naar de huidige locatie in Ruurlo. Verder staat het Heikamp Open Dubbeltoernooi van Tennisvereniging Ruurlo van 31 augustus tot en met 4 september in het teken van Stichting Rita en gaan leden van Toneelvereniging Steeds Beter voor Rita 'tappen' tijdens de Zwarte Cross. Ruurloër Marcel Vreman gaat tijdens de braderie op woensdag 10 augustus prullaria verkopen ten bate van de stichting. Vrijdag 5 augustus geeft Curves een stoelmassage en er is een verkoop van eigen gemaakte producten en van boeken. Ook wil zwembad De Meene nog een activiteit organiseren. SBS6 besteedde zaterdagavond in Hart van Nederland aandacht aan de Stichting Rita.

Blij
Marco Dijkman: "Laat ik voorop stellen dat de Stichting Rita blij is met iedere bijdrage. We krijgen ook bijdragen van mensen in hulp aangeboden. Zo is er een fysiotherapeute die Rita belangeloos ook wil helpen met therapie. En we krijgen ook veel bijdragen van mensen en bedrijven die niet met naam genoemd willen worden." Voor meer informatie en donaties kan men kijken op de website.


www.stichtingrita.nl