Een van de donaties die nog binnenkomen bij Yvon Taken is die van  Alfred Aziz. Foto: PR.
Een van de donaties die nog binnenkomen bij Yvon Taken is die van Alfred Aziz. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

'Week van Abydos' levert 3850 euro op

Ruurlo - Inmiddels is de zevende editie van 'De week van Abydos 2016' weer achter de rug. Een jaarlijkse activiteiten week met onder meer workshops, muziek en lezingen in en rondom de natuurtuin van de familie Taken aan de Muldersweg. Opbrengst is bestemd voor een onderwijsproject in het Egyptische dorp Abydos.

Door Jan Hendriksen

Er kan inmiddels een bedrag van 3850 euro op het bankrekeningnummer worden bijgeschreven terwijl er nog steeds donaties binnen druppelen.
Met het geld worden dertig kinderen uit arme families uit het dorp, door de Foundation House of Life, ondersteund. De kinderen kunnen weer een jaar lang naar school. De foundation zorgt dan voor het schooluniform, sportkleding, onderwijs materiaal en voor eventuele andere onderwijskosten. Een van de donaties die nog binnenkomen is die van Alfred Aziz. Hij is eigenaar van een eetgelegenheid in Ruurlo. Aziz is van Egyptische origine. Hij kent de verbinding die Yvon Taken heeft met Egypte en het House of Life en wilde om die reden ook direct de foundation en het onderwijsproject sponsoren. Volgend jaar hoopt de foundation voor de kansarme kinderen van Abydos in het Egyptische dorp Abydos zelf de Kinderweek van Abydos te organiseren. Een week lang workshops op het gebied van muziek, dans, theater en educatie om met elkaar goede ervaringen op te doen.


Red Devil vierde in Putten

Ruurlo - Voor het Red Devil Tractorpullingteam Ruurlo was het vrijdagavond 8 juli weer 'tractorpulling time'. Na de topprestatie in Speuld (eerste plaats) en de succesvolle demonstraties die op de thuiswedstrijd in de Oltwater Arena waren gegeven tijdens het Tractorpullingfestijn van De Brouwershoek hadden de monteurs de Red Devil weer klaar gestoomd voor de wedstrijd in Putten.

Het zou een lange avond worden omdat de 4,5 ton supersportklasse pas tegen de klok van elf uur aan de start verscheen. Maar het liep allemaal voorspoedig die avond. De keuring van de tractor leverde geen problemen op. De Red Devil kwam als zevende op de baan. De sleepwagen was 'pittig' afgesteld. Bestuurder Wim Hendriksen liet de sleepwagen een beetje op links zetten omdat dat de ideale lijn leek. De Ruurloër kreeg de groene vlag en begon op te toeren en het team kon al horen en zien dat de Red Devil goed op weg ging. Wim liet de tractor goed op gang komen en kreeg al gauw een mooie snelheid te pakken. Het was een goede run: recht over de baan met een mooie snelheid. Hendriksen 'zette' de Red Devil uiteindelijk neer op 108,83 meter en dat was op dat moment goed voor de eerste plaats. De finale werd gereden door de vier besten. De Red Devil was in de finale als derde aan de beurt en kwam op zich goed weg. Maar doordat er twee keer kort achter elkaar gereden werd, had de Red Devil er in de tweede trekbeurt wat meer moeite mee. Dat resulteerde uiteindelijk in een vierde plaats. In het tussenklassement staat de Red Devel nu vijfde. Zaterdag komt het tractorpullingteam in het Zeeuwse Aagtekerke in actie.


Exploitatie zaal Benneker naar EGVV

GELSELAAR - De exploitatie van gymzaal De Benneker Gelselaar komt de komende vier jaar in handen van het bestuur van voetbalverenging EGVV.

Het voortbestaan van gymzaal De Benneker staat onder druk. De huidige bezetting van circa 14 klokuur per week en de daaraan gekoppelde maatschappelijke kosten van jaarlijks 35.250 euro zijn in disbalans. Als experiment is de komende vier jaar de exploitatie in handen van het bestuur van de EGVV. Zij ontvangen daarvoor maximaal vier jaar een jaarlijkse bijdrage van 10.000 euro. Met de verzelfstandiging blijft de binnensportaccommodatie in Gelselaar behouden. En het geeft EGVV en de inwoners van Gelselaar de ruimte te werken aan een structurele oplossing.
Wethouder Han Boer: "Met de verzelfstandiging van de exploitatie (beheer en onderhoud) hebben wij samen met het bestuur van EGVV voor een periode van 4 jaar een oplossing gevonden". Met ingang van 1 juni 2014 was het voetbalcomplex De Benneker al verzelfstandigd en overgegaan naar voetbalvereniging EGVV. Met de verzelfstandiging van de gymzaal is de exploitatie van het gehele sportcomplex in één hand bij EGVV.
De gekozen oplossing biedt EGVV en de inwoners van Gelselaar de tijd en ruimte om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om maatschappelijke activiteiten die nu niet in het Dorpshoes kunnen plaatsvinden, te clusteren op en rondom sportpark De Benneker. Het betreft een experiment voor maximaal 4 jaar waarvoor EGVV jaarlijks een bijdrage ontvangt van 10.000 euro. EGVV heeft de inspanningsverplichting/opdracht om vóór 1 februari 2020 een bedrijfsplan met een sluitende begroting zonder gemeentelijke subsidie voor de gymzaal op te stellen. Als hieruit blijkt dat het in stand houden van de gymzaal bedrijfseconomisch haalbaar is, zal de gemeente de gymzaal uiterlijk per 1 juli 2020 in eigendom én exploitatie overdragen aan de exploitant met een eenmalige afkoopsom van 40.000 euro. De afkoopsom is gebaseerd op de begrote sloopkosten die de gemeente anders kwijt zou zijn geweest. Een afkoopsom identiek aan 'verzelfstandiging buitensport' is voor deze gymzaal niet reëel, gezien het beperkte gebruik. De verzelfstandiging sluit aan bij de visie van de gemeente om de binnensport te herijken, anders te organiseren en de maatschappelijke kosten te verlagen.