De allegorische optocht in Ruurlo trekt zowel zaterdag als zondag tijdens de Septemberfeesten door de straten. Foto: PR.
De allegorische optocht in Ruurlo trekt zowel zaterdag als zondag tijdens de Septemberfeesten door de straten. Foto: PR.

DENT zoekt interactie bij optocht

RUURLO - Het is altijd weer een verrassing wat de onderwerpen zijn die aanbod komen bij de allegorische optocht tijdens het Ruurlose Septemberfeest. Wordt het hoofdschudden, glimlachen of schaterlachen om de vondsten van dorpsgenoten? Wagenbouwgroep DENT, Doet Er Niet Toe, doet dit jaar voor de zevende maal mee aan de optocht en is daarmee inmiddels een vaste waarde.

Door Jan Hendriksen

In 2010 vatte de vriendengroep waarvan de 24-jarige Tim Lindenschot deel uitmaakt, het plan op om deel te nemen aan de zeskamp van het Reurlse Septemberfeest.

"Helaas mochten we niet meedoen, aangezien dat evenement alleen bedoeld was voor straten en buurten. Omdat we toch iets wilden doen, besloten we om een optochtwagen te bouwen. In de beginjaren waren met een man of vijftien, maar door verhuizingen is het aantal geslonken. Dit jaar zijn we met z'n achten."

Om een onderwerp voor de optochtwagen te bepalen gaat DENT meestal een middagje dan wel avondje met elkaar in conclaaf onder het genot van een biertje. "We beginnen meestal in de loop van december met het bedenken van onderwerpen. Op oudejaarsdag zitten we met elkaar te brainstormen. De ideeën die dan worden geopperd worden op papier gezet.

Het is belangrijk dat we met z'n allen achter een idee staan. Vervolgens bekijken we of een idee haalbaar is en hoe we het kunnen uitbeelden. Aangezien we zo vroeg al een onderwerp kiezen, kunnen we niet heel erg actueel zijn.

We kiezen er vaak voor om op de beleving van kinderen in te spelen, zij gaan volledig op in de optocht. We proberen interactie met hen te zoeken. Toen we Thomas de Trein als onderwerp hadden wilden veel kinderen de volgende dag met onze wagen op de foto. We hebben als onderwerp al Lego gehad, en Donald Duck, The Flintstones, Brandweerman Sam, en een piratenschip, dat sprak ook enorm tot de verbeelding."
Eigenhandig
In april of mei wordt begonnen met de opbouw van de optochtwagen. DENT heeft twee vaste bouwdagen in de aanloop naar het Septemberfeest: woensdagavond en zondagmiddag.

"Groepsleden die niet in Ruurlo wonen, zijn in elk geval één keer per week aanwezig. De anderen werken twee keer per week aan de wagen.

We bouwen de gehele wagen volledig zelf op, van de bodem tot aan het laatste eindje. Je kunt wel een carnavalswagen in Brabant opkopen, maar wij maken het liever zelf. We hebben het geluk dat we al zeven jaar lang terecht kunnen in een leegstaande stal bij mijn oma op de Huikert. We kunnen daar het hele jaar terecht, als we zouden willen.

Vorig jaar lukte het niet omdat de optochtwagen kapot was, maar we proberen als het kan ook deel te nemen aan de carnavalsoptocht in Groenlo in het jaar na de Ruurlose optocht. Op die manier proberen we om extra prijzengeld binnen te halen."