‘Identidad Taller de Danzas’ Foto: Jan Hendriksen
‘Identidad Taller de Danzas’ Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Peruaanse folkloregroep steelt show tijdens braderie

RUURLO – Het was even wennen voor zowel het publiek als de organisatoren zelf. De vijftiende editie van de Reurlse Pompdagen was dit jaar ingekort. Niet acht maar vijf dagen vormde het Kerkplein het middelpunt van een reeks van tien activiteiten onder het motto 'Gein op het plein'. Met op de achtergrond de historische dorpspomp.

Door Jan Hendriksen

Voor het eerst vormde vorige week woensdagmiddag en -avond de braderie met de Achterhookse Folkloredansers de aftrap van de Pompdagen. Vooral 's middags vergaapten de talloze bezoekers zich aan de snuisterijen, hobbyisten, oude ambachten, oldtimertractoren en werktuigen en aan natuurlijk de podiumoptredens op het Kerkplein en in de muziekkoepel aan de Domineesteeg. De koepel, het plantsoen en ook de Domineesteeg – en een klein gedeelte van de Groenloseweg - waren voor het eerst bij de braderie betrokken. Daardoor kwam de presentatie van vooral de oldtimers veel beter tot zijn recht dan voorheen toen de tientallen oude tractoren en werktuigen op de parkeerplaats van De Luifel geshowd werden.
Het braderiepubliek was danig onder de indruk van de Peruaanse folkloregroep Identidad Taller de Danzas. De 25 leden tellende groep maakt deze maand een Europese tour door Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. Speciaal voor de braderie kwam de groep op uitnodiging van de Achterhookse Folkloredaners naar Ruurlo. De Peruanen vertoefden vorige week in verschillende gastgezinnen. Identidad Taller de Danzas is in 1991 opgericht in de Zuid-Peruaanse plaats Arequipa om de verschillende uitingen van de traditionele cultuur te onderzoeken en uit te dragen. Ze lieten tijdens de optredens folklore zien van de kusten van Peru, van de tropische regenwouden, maar ook van het hoge Andes-gebergte. De dansers en danseressen hadden de afgelopen jaren al deelgenomen aan diverse internationale festivals in Amerika en Europa en wonnen verschillende prijzen. "We zijn dan ook best wel trots dat ze op hun Europese tournee ook Ruurlo hebben aangedaan," zo verklaarde voorzitter Rita van den Berg van de Achterhookse Folkloredansers woensdagavond na afloop van de braderie.
De groep werd dinsdag in Ruurlo in het Spaans door Gerard Rothman van de folkloredansers ontvangen en bracht die dag een bezoek aan molen Agneta en het doolhof. 's Avonds volgde een samenzijn met de gastgezinnen. Woensdagmorgen trad de groep in Woonzorgcentrum De Bundeling op. Donderdag hadden de gastgezinnen een eigen programma met hun gasten samengesteld. Donderdagavond vond er tot slot een gezamenlijke barbecue plaats. Vrijdagmorgen werd Identidad Taller de Danzas door de Ruurlose folkloredansers en gastgezinnen uitgezwaaid toen men richting België trok en was men een mooie ervaring rijker. Wie weet brengen de Achterhookse Folkloredansers ooit nog eens een tegenbezoek aan de Peruanen.