Het melkgeitenbedrijf van Antoon en Nelleke Hamoen. Foto: Jan Hendriksen
Het melkgeitenbedrijf van Antoon en Nelleke Hamoen. Foto: Jan Hendriksen

Afwisselende boerderijfietstocht

RUURLO – Het was afwisselend: van een landbouwmechanisatie- en constructiebedrijf tot een melkveehouderijbedrijf tot een natuurgebied. De jaarlijkse Boerderijfietstocht van LTO Noord afdeling Berkelland, Jong Gelre Ruurlo en Vrouwen van Nu Ruurlo was dinsdag 9 augustus goed voor ruim 600 deelnemers.

Door Jan Hendriksen

Het eerste bedrijf dat vanaf de startlocatie bij café-restaurant De Keizerskroon werd aangedaan was het landbouwmechanisatie- en constructiebedrijf Wensink Ruurlo aan de Haarweg. Het bedrijf begon in het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw met constructiewerkzaamheden. Enkele jaren daarna kwam er de landbouwmechanisatieafdeling bij. De werkzaamheden bestaan uit handel en reparaties in en aan tractoren, landbouwmachines en aanverwante zaken, alsmede constructiewerkzaamheden.
Vervolgens ging de fietstocht naar het melkveebedrijf van de familie Te Winkel aan de Berenpassteeg in Ruurlo. De familie Te Winkel is sinds 1932 eigenaar van melkveebedrijf 'Berenpas'. Gerrit, Gerrie en de ouders van Gerrit werken samen op de boerderij, daarnaast helpen in de weekenden en de vakanties de kinderen vaak mee. Van oorsprong was het een gemengd bedrijf met koeien, vleeskuikens en vleesvarkens. Sinds 2011 heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in melkvee, toen is ook de huidige rundveestal gemoderniseerd en aangepast. In deze stal is plek voor 200 stuks vee. Er worden 125 koeien gemolken in een 22-stands draaimelkstal. Het bedrijf heeft daarnaast 70 stuks jongvee. De koeien zijn het gehele jaar op stal en krijgen elke dag vers gemaaid graan. In de stal lopen vooral roodbonte Holstein-Friesian koeien, maar er zijn ook een aantal zwartbonte koeien. De melkproductie van de dieren is gemiddeld 9.400 kilogram per jaar met een vetgehalte van 4,50 procent en een eiwitgehalte van 3,68 procent. Voor het voeren van de koeien heeft het bedrijf 51 hectare grasland en 12 hectare maïs in gebruik. Er wordt als familiebedrijf geprobeerd zoveel mogelijk werk zelf te verzetten, zoals het oogsten en bemesten.
Aansluitend ging de tocht richting natuurgebied Stelkampsveld tussen Borculo en Barchem. De Achterhoek bestaat uit een coulisselandschap, wat betekent dat landbouw en natuur elkaar afwisselen. Het is een onderdeel van deze omgeving waarbij bloeiende agrarische bedrijven en hoogwaardige en beschermde natuur dicht naast elkaar liggen. Het Stelkampsveld is een afwisselend gebied van essen, graslanden, houtwallen, bosjes en heiden met vennen. Het behoort tot de meest kansrijke gebieden in Nederland voor het behouden en uitbreiden van kalkmoerassen, blauwgraslanden en beekbegeleidende bossen. Het is ook één van de laatste plekken waar schitterende bloemen als de grote muggenorchis en parnassia in het landschap te zien zijn.
De laatste bestemming was het melkgeitenbedrijf van Antoon en Nelleke Hamoen aan de Wiersserbroekweg in Barchem. Er zijn 800 melkgeiten en 170 opfokgeiten met een jaarproductie van 1200 kilogram melk met 4,36% vet en 3.50% eiwit op dit bedrijf te vinden.. De melk gaat via de coöperatie CBM in Twello naar Friesland Campina. Het grootste gedeelte van de melk gaat in de kaas, verder in dagverse melk en melkpoeder. De geiten worden twee keer per dag gemolken in een 36-stands melkcarrousel. Het bedrijf heeft veertien hectare maïs en tien hectare gras. Verder is op het complex het bedrijf Jeroen Klein-Gunnewiek loon- en grondverzet gevestigd, voor aanleg van tuinen en straatwerk, inzaaien van grasvelden, lasergestuurd profileren, mixen van mestkelders en silo's en mobiel kraanwerk.