Het Dorpsplein vol met 1355 mensen. Foto: Jan Hendriksen
Het Dorpsplein vol met 1355 mensen. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Omroep Gelderland erg blij met enthousiast Barchem

Bijna 900 euro en meer dan 1300 mensen

Vervolg van voorpagina

"We hadden vooraf al een lijst van meer dan vijftig vrijwilligers die van alles wilden doen," vertelt vrijwilliger Bert Dinkelman enthousiast. "Als ik zo om mij heen kijk. zijn het er nog veel meer." Zijn dochter Demi (16) is de jongste van het team, Appie Warnshuis de oudste (78). Dat Barchem een actief dorp voor alle leeftijden is, zag men terug in alle groepjes die aan de slag gingen met de opdracht. Aan de ene kant waren kinderen driftig conducteursbordjes aan het knippen en plakken, buiten op het plein was een grote groep mannen en een enkele vrouw aan het timmeren, zagen en schilderen. In de gymzaal oefenden enkele leden van de toneelgroep onder de bezielende leiding van Anneke Koeleman 'de scene'.

Parade
De zon schijnt volop als de uitzending met presentatrice Angelique Kruger start. Het Dorpsplein staat zo vol met mensen dat Barchem in ieder geval tot dan toe het publieksrecord heeft:1335 mensen zijn bij de uitzending 'live' aanwezig. De parade met z'n Witte Wieven en verenigingen is volgens jurylid Reinoud van Assendelft de Coningh 'pure magic' en de scene met de stoomtram een prachtige combinatie van verleden en heden. Iedereen op het plein valt stil bij het indrukwekkende verhaal van Barchemse brandweervrouw Thea Huisken-Braam, die in het kader van de opdracht gevraagd was haar persoonlijke verhaal te delen. Haar vader, machinist bij de NS, werd in 1975 doodgeschoten door de Zuid-Molukse treinkapers van de treinkaping bij Wijster. Thea, toen zeven jaar, vertelt op indringende wijze hoe dit alles effect heeft gehad op het leven van haar en haar moeder.

Demi (16) de jongste en Appie (78) de oudste van het team

Uiteindelijk behaalt Barchem een mooie derde plaats en haalt het dorp 899 euro op voor het goede doel; een digitaal informatiebord voor het dorp. Met een prachtige vertolking van het lied 'Zomer in Gelderlandlied' door de muzikale Barchemse Melissa Vos, eindigt de succesvolle dag. "Op naar het volgende evenement", roept een van de teamleden. Lang hoeven de Barchemers niet te wachten, want de Barchemse Paarden4daagse en het Barchems Feest staan alweer voor de deur.

'Wat een feest'
Hoofdredacteur Marc Weeningen van Omroep Gelderland was in Barchem aanwezig bij de rechtstreekse televisie uitzending: "Wat een feest. Barchem is tot nu toe het meest enthousiaste dorp uit de reeks uitzendingen." Ook redacteur Judith Leussink keek na afloop met genoegen terug op zowel de radio- als tv-uitzending vanuit haar geboortedorp. "Ik was vandaag bewust wat op de achtergrond werkzaam. In de voorbereiding van het programma ben ik nadrukkelijk betrokken geweest. Maar vandaag heb ik me wat afzijdig gehouden om de schijn van partijdigheid te voorkomen."