Pastor Jan Leijenhorst ging samen met Gerry te Walvaart voor in dienst met als thema ‘Genoeg voor iedereen’. Foto Jan Hendriksen.
Pastor Jan Leijenhorst ging samen met Gerry te Walvaart voor in dienst met als thema ‘Genoeg voor iedereen’. Foto Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Barchems Feest van start met
(openlucht)kerkdienst

BARCHEM – Voor het eerst zou het Barchems Feest dit jaar op het Dorpsplein 'geopend' worden met een openluchtkerkdienst. Maar de weersomstandigheden werkten afgelopen zondagmorgen niet mee. Met een buitentemperatuur van amper zestien graden en enkele regendruppels werd de dienst verplaatst naar de grote (sport)zaal van dorpshuis 't Onderschoer. En hoe toepasselijk was dat? Achterhoekse boerderijen hadden in het verleden vaak een 'onderschoer', als een soort portaal vóór de poortachtige hoofdtoegang naar de deel. Het 'onderschoer' was namelijk een veilige schuilplaats bij slecht weer.

Door Jan Hendriksen

"We staan als kerkgemeente midden in de Barchemse samenleving. Daarom deze (openlucht)dienst als opening van het Barchems Feest," zo verklaarde voorganger Jan Leijenhorst, die samen met Gerry te Walvaart de dienst leidde die als thema 'Genoeg voor iedereen' had meegekregen. Het Barchems Feest zal dinsdagavond 23 augustus om 20.00 uur door muziekvereniging Crescendo in Zwiep officieel geopend worden en om 21.00 uur nabij de Zwiepse Horstweg. Woensdag 24 augustus is er vanaf 17.30 uur een Seniorenmiddag in 't Onderschoer die om 19.30 uur wordt vervolgd met de revue 'Heiderupsjes en Vuurvliegjes', waarbij iedereen van harte welkom is. Na de revue is er muziek en gelegenheid om een dansje te maken. Donderdag 25 augustus wordt de revue 'Heiderupsjes en Vuurvliegjes' herhaald, aanvang 20.00 uur. Na afloop is er tijd om te dansen op de muziek van de band 'Free Line'. Vrijdagmorgen 26 augustus is er voor de kinderen op de Barchschole een programma. Om 12.00 uur gaat de kermis open en zullen de kinderen hun kaartjes kunnen inwisselen bij de draaimolen en botsautootjes. Ook kunnen de kinderen zich van 13.30 uur tot 15.30 uur laten schminken, zijn er springkussens en is er een heel speciaal disco-springkussen. Om 21.00 uur is de zaal open voor de band 'Duo Dubbel XL' en vanaf 21.30 uur zal deze band een feestje gaan 'bouwen' in 't Onderschoer. Zaterdag 27 augustus vertrekt om 11.30 uur de optocht. Om 15.00 uur beginnen de verschillende schietwedstrijden en volksspelen op het Dorpsplein met vooraf een optreden van Crescendo. Om 17.30 uur vindt de prijsuitreiking van de optocht plaats en de huldiging van de schutterskoning, koningin en prins(es). Met muziek van 'Anders is het niet' kan er nog gefeest worden tot in de late uurtjes.


Winnaars kleurplaatactie De Waarbeek

REGIO - De redactie van deze krant is de afgelopen weken bedolven onder de kleurplaten. Jongens en meisjes uit de hele regio hebben enorm hun best gedaan om er iets heel moois van te maken. De 21 makers van de mooiste kleurplaten hebben inmiddels twee kaartjes voor attractiepark De Waarbeek gekregen.

De winnaars zijn:
Eline & Marleen Harbers - Aalten, Mylou Huitink - Ruurlo, Norah Groothand – 'S Heerenberg, Lindsay Loman – Vorden, Liv Beuting – Lichtenvoorde, Fiene Rensing – Lichtenvoorde, Lynn Mennings – Gendringen, Loretta Zieverink – Groenlo, Lasse Raben – Groenlo, Stijn Brus – Eibergen, Sanne Hurwitz – Zutphen, Iris Toonk – Didam, Indranee Cheenah – Doetinchem, Sofie den Otter – Winterswijk, Maud Vedder – Winterswijk, Laura Barendregt – Neede, Bas Grevink – Aalten, Siem Maljers – Hengelo, Thijs Visser – Hengelo, Jens Roerdink – Beltrum,Gwen Fokkink – Zelhem.