Barchemse Paarden4Daagse

Vervolg van voorpagina

De Welsh pony staat bekend als een betrouwbaar maar pittige pony die graag werkt. Het zijn intelligente pony's met een groot uithoudingsvermogen. Toch kozen Jan en Jennie Schreibelt ervoor om woensdag op de openingsdag van de vierdaagse met hun span niet door de Slinge te rijden. "Daarvoor zijn Frans en Jozef nog wat te onervaren," zo vertelt Schreibelt zaterdag rond het middaguur op de rustlocatie die door De Bergmenners aan de Rommelderdijk in Vorden was ingericht.

Prima verlopen
Evenals vorig jaar zorgden De Bergmenners op de tweede stoplocatie zelf elke dag voor de catering vanuit een mobiele keuken, die door Theo van Leeuwen uit Ruurlo van de Bergmenners speciaal voor deze vierdaagse is gebouwd. "Zo genereren we wat extra inkomsten en kunnen we financieel de vierdaagse rondzetten," zo vertelt Van Leeuwen als oud-dierenarts Piet den Hartog (88) even een kijkje komt nemen. Den Hartog voorziet de deelnemers van advies, mocht dat nodig zijn. "Gelukkig heeft er zich veterinairs niets ernstigs voorgedaan in de afgelopen dagen. De weersomstandigheden waren perfect voor mens en dier. De vierdaagse is dan ook prima verlopen," zo verklaart de voormalige Borculose veearts.

Routes
Geert Ribbers, die grotendeels voor de routes verantwoordelijk is, wordt op deze laatste dag door talloze deelnemers gecomplimenteerd. "De routes zijn prachtig. We komen altijd graag voor deze vierdaagse speciaal naar Barchem toe," zo verklaart een echtpaar uit het Utrechtse Eemnes dat met een recratieve marathonwagen met in het span de dertienjarige KWPN 'Wayromi zijn vakantie afstemt op de Barchemse Paarden4daagse.

Spectaculair
Dagelijks waren er door Ribbers routes van een ruim 26 kilometer uitgezet, met voor de ruiters vaak nog een extra 'lus' over kleine bospaden waar de aanspanningen geen doorgang hadden. Woensdag voerde de route richting Geesteren en Borculo. De 'doorwaarding' van de voorde door de Slinge nabij het Jan Ribberspad in 't Galgenveld leverde spectaculaire beelden op voor de talloze bezoekers die hun digitale fotocamera's volop in de aanslag hadden. Donderdag voerde de route naar het Lochemse natuurgebied Het Grote Veld en vrijdag werd onder meer 't Ruurlose Broek aangedaan, waarbij een aantal deelnemers tweemaal de doorwaarding van de Slinge aan de Lindveldseweg in Beltrum maakten. Op de slotdag voerde de route richting Vorden.


Minder WW-uitkeringen Achterhoek

ACHTERHOEK - In de maand juli daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek, zo meldt het UWV in een persbericht. Dit komt door economisch herstel en seizoeneffecten. In de bouw, horeca, vervoer en opslag en in de uitzendbranche is de afname het sterkst. Voor secretaresses blijft het moeilijk om aan het werk te komen en te blijven. Zij maken meer kans in niet-administratieve beroepen als intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT.

Eind juli telde de Achterhoek 7.476 WW-uitkeringen, 120 minder dan een maand eerder. Dit betekent een daling van 1,6 procent. Deze daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door seizoenseffecten. Het WW-percentage, het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking, bedraagt in de Achterhoek 4,8 procent en is daarmee nu gelijk aan het landelijke gemiddelde. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek met 1,5% gedaald. Dat het aantal WW-uitkeringen lager is dan een jaar geleden, komt vooral door het gestage economische herstel.

In de seizoengevoelige sectoren daalde de WW in de maand juli sterk, zoals in de bouw (-8 procent), de horeca (-12 procent) en bij uitzendbedrijven (-5 procent). De bouw profiteert bovendien van het herstel van de huizenmarkt. Door de administratieve gevolgen van de wet Werk en zekerheid (WWZ) komt een deel van de mensen die in het voorjaar werk vonden, nu pas terug in de cijfers. Een van de weinige sectoren waarin het aantal WW-uitkeringen in juli steeg, is het onderwijs. Dit is een normale ontwikkeling in deze periode, omdat veel tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar worden beƫindigd. Hierdoor komen er meer nieuwe WW-uitkeringen bij.
Ondanks het economisch herstel zijn er beroepen waarin de werkgelegenheid krimpt, zoals het beroep van secretaresse. Voor de komende jaren wordt een verdere afname verwacht van het aantal banen voor secretaresses. Daarom onderzocht UWV alternatieve overstapberoepen. Dit zijn beroepen met vergelijkbare competenties, waar mensen die voorheen als secretaresse werkten naar overstapten. De beste kansen op werk liggen in niet-administratieve beroepen, zoals intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT. Op de website van het UWV is de notitie 'Overstapberoepen voor secretaresses' in zijn geheel te lezen.


www.werk.nl/xpsimage/wdo216050