De bewoners konden op een feestelijke manier kennismaken met  de nieuwe 'huisdieren'. Foto: PR
De bewoners konden op een feestelijke manier kennismaken met de nieuwe 'huisdieren'. Foto: PR

'Dino's' voor bewoners
van Sensire De Garven

Ruurlo – Bewoners van Sensire De Garven in Ruurlo ontvingen dinsdag 30 augustus een dino.

Het is vijf jaar geleden dat Sensire De Garven in Ruurlo de deuren opende voor de eerste bewoners van de drie groepswoningen. Ter gelegenheid daarvan werd vrijdag 29 april een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor familieleden van overleden bewoners en vervolgens werd er een feestje gevierd op 30 april voor de huidige bewoners en hun familie, vrijwilligers, medewerkers en buren.

Bij beide gelegenheden is er een mooi geldbedrag geschonken door familie, Oranjevereniging Ruurlo en de Stichting Vrienden van De Bundeling. Bianca Elschot, teamverpleegkundige: "We hebben er voor gekozen om met het totaalbedrag voor de bewoners een sociale zorgrobot oftewel een 'rotbothuisdier' aan te schaffen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een huisdier een positieve invloed heeft op mensen met dementie. Een dier werkt stress verlagend en kan de bloeddruk omlaag brengen. Ook wordt het gemakkelijker om sociale contacten te leggen. Het zorgen voor een huisdier is niet altijd mogelijk, een robothuisdier is dan een prima alternatief. Wij zijn heel erg blij dat het gelukt is om in ieder huisje een eigen 'dino' te kunnen plaatsen." Dinsdagmiddag 30 augustus hebben de bewoners met hun familie op een feestelijke manier kennis kunnen maken van de nieuwe 'huisdieren'. Ook vertegenwoordigers van de Stichting Vrienden van De Bundeling en van Oranjevereniging Ruurlo waren hierbij aanwezig. Van ieder huisje heeft een van de bewoners geholpen om de dino's te onthullen.

De dino reageert op het gedrag van mensen maar is ook 'zelfstandig' . Vanaf het moment van uitpakken moet de dino worden opgevoed en moet hij nog veel 'leren'. Zo kan hij leren reageren op zijn naam, leren lopen of zingen. De eerste reacties van de bewoners waren al heel erg mooi. Zo maakte een van de bewoners zich al zorgen over wanneer ze 'loops' zouden worden. Daar had ze namelijk ervaring mee bij een hond die ze vroeger als huisdier had. Iemand anders gaf aan dat het leuke dingen waren voor de kinderen. Op het moment dat er niemand keek, zei ze tegen de bewegende dino: "Kom maar bij oma." Terwijl de dino op tafel stond tijdens koffie tijd, braken bijna alle bewoners spontaan een stukje van hun koekje af zodat de dino dat kon opeten. Bianca Elschot: "We hopen dat de bewoners er nog veel plezier aan zullen beleven."


Stichting Kermis Ruurlo plaatst AED aan vooravond van Septemberfeesten

Ruurlo – Stichting Kermis Ruurlo heeft in samenwerking met het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem in aanloop naar de Septemberfeesten het initiatief genomen om een AED te plaatsen in het centrum van Ruurlo. Het apparaat is, inclusief buitenkast, opgehangen aan de gevel naast de (hoofd)ingang van de Dorpskerk aan het Kerkplein.

Door Jan Hendriksen

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. "In de directe omgeving van het kermisterrein beschikken we niet over een openbare AED. Bij een calamiteit is de dichtstbijzijnde openbare AED beschikbaar bij Woonzorgcentrum Sensire De Bundeling. Als organisatoren van de kermissen in Ruurlo vinden we het belangrijk dat er in de directe omgeving van het kermisterrein ook een AED beschikbaar is", zo verklaart bestuurslid Gerard Scheper van Stichting Kermis Ruurlo (SKR). SKR zocht daarom contact met het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem met het verzoek of men medewerking wilde verlenen om een AED aan de Dorpskerk te bevestigen. "Ook wij zijn er bij gebaat dat er een dergelijke voorziening bij en in de directe omgeving van de kerk aanwezig is. Daarom ook onze directe spontane medewerking", aldus Wim Zoerink namens het college. Dit alles maakt het mogelijk dat er is nu op ieder moment van de dag, in het centrum van Ruurlo, een AED beschikbaar is waarbij vrijwillige hulpverleners in het kader van Hartveilig Wonen snel ter plaatse kunnen zijn om iemand met een circulatiestilstand te reanimeren en mogelijk levensreddend op te treden.

Gerrit Schepers, Wim Zoerink en Gerard Scheper (vlnr) bij de nieuwe AED-kast aan de Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen