Namens het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente en Stichting Kermis Ruurlo aanschouwen Gerrit Schepers, Wim Zoerink en Gerard Scheper (v.l.n.r.) de nieuwe AED kast aan de Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen.
Namens het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente en Stichting Kermis Ruurlo aanschouwen Gerrit Schepers, Wim Zoerink en Gerard Scheper (v.l.n.r.) de nieuwe AED kast aan de Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Stichting Kermis Ruurlo plaatst AED aan vooravond van de Septemberfeesten

Ruurlo – Stichting Kermis Ruurlo heeft in samenwerking met het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem in aanloop naar de Septemberfeesten het initiatief genomen om een AED te plaatsen in het centrum van Ruurlo. Het apparaat is, inclusief buitenkast, opgehangen aan de gevel naast de (hoofd)ingang van de Dorpskerk aan het Kerkplein.

Door Jan Hendriksen

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. "In de directe omgeving van het kermisterrein beschikken we niet over een openbare AED. Bij een calamiteit is de dichtstbijzijnde openbare AED beschikbaar bij Woonzorgcentrum Sensire De Bundeling. Als organisatoren van de kermissen in Ruurlo vinden we het belangrijk dat er in de directe omgeving van het kermisterrein ook een AED beschikbaar is", zo verklaart bestuurslid Gerard Scheper van Stichting Kermis Ruurlo (SKR). SKR zocht daarom contact met het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem met het verzoek of men medewerking wilde verlenen om een AED aan de Dorpskerk te bevestigen. "Ook wij zijn er bij gebaat dat er een dergelijke voorziening bij en in de directe omgeving van de kerk aanwezig is. Daarom ook onze directe spontane medewerking", aldus Wim Zoerink namens het college. Dit alles maakt het mogelijk dat er is nu op ieder moment van de dag, in het centrum van Ruurlo, een AED beschikbaar is waarbij vrijwillige hulpverleners in het kader van Hartveilig Wonen snel ter plaatse kunnen zijn om iemand met een circulatiestilstand te reanimeren en mogelijk levensreddend op te treden.