Ruurlo start eigen Repair Café

Ruurlo – Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Op donderdagmiddag 6 oktober vindt het allereerste Repair Café van Ruurlo plaats.

In de bibliotheek aan de Dorpsstraat waar het Repair Café een onderkomen heeft gevonden draait het op 6 oktober allemaal om repareren. Tussen 13.30 en 17.00 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters, een fietsenmaker en een houtbewerker helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies: alles wat het niet meer doet is welkom. De mensen van het Repair Café doen een poging om het kapotte te repareren. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. Door repareren te promoten wil Repair Café Ruurlo bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. "Dat is hard nodig want in Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen", zo verklaren de initiatiefnemers van het Repair Café Ruurlo Bert Stelling en Gerti Weulen Kranenbarg.
Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Gerti Weulen Kranenbarg: "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt." Bert Stelling vult aan: "Repareren bespaart ook geld en kostbare grondstoffen en draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk."

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam waar de Stichting Repair Café sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Ruurlo. In de regio zijn dergelijke cafés actief in onder meer Borculo, Lochem, Laren en Vorden. Repair Café Ruurlo is een van de partners van het nieuw te openen Dorpshuis in Ruurlo. Leden van het Repair Café Ruurlo zijn zaterdag 24 september dan ook aanwezig tijdens een presentatie- en voorlichtingsmiddag in de bibliotheek (14.00 tot 16.00 uur). Repair Café Ruurlo wil na 6 oktober elke eerste donderdag van de maand een Repair Café houden in de bibliotheek van Ruurlo tussen 13.30 uur en 17.00 uur. Vrijwilligers kan men altijd gebruiken en zijn dan ook van harte welkom. Meer informatie is te verkrijgen bij Bert Stelling tel. 06 10093818 of Gerti WeulenKranenbarg 06 43221276. Kijk ook op www.repaircafe.org.


Postzegels gezocht voor Filafestival

Borculo/Ruurlo - Filatelistenvereniging Lochem/Borculo en Omstreken is op zoek naar postzegels, partijen voor de jaarlijkse veiling tijdens het Filafestival die de vereniging op zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017 organiseert. Wie geschikt en kwalitatief materiaal in huis heeft en dit op een veilige manier te gelde wil maken kan bij de organisatie terecht. Voor informatie kan men terecht op de verenigingsavond op donderdag 6 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij muziekgebouw De Volharding aan de Haarloseweg 7 in Borculo. Ook kan men contact opnemen met de voorzitter van Filatelistenvereniging Lochem/Borculo en Omstreken: Jan Pongers, tel. 0573-257313. Voor grotere verzamelingen is taxatie en huisbezoek mogelijk. Bij de postzegelverzamelaars in de (Eu)regio en daar buiten staat het jaarlijkse Filafestival hoog aangeschreven. Bezoekers uit het hele land vinden jaarlijks hun weg naar het festival. Het Filafestival heeft alles te bieden op het gebied van het verzamelen van postzegels, poststukken, prentbriefkaarten en van pincet tot album. De verscheidenheid aan deelnemers staat hier borg voor.