Dick Ellenkamp (82) bezorgt de regionale kranten van Achterhoek Nieuws. Foto: Josée Gruwel
Dick Ellenkamp (82) bezorgt de regionale kranten van Achterhoek Nieuws. Foto: Josée Gruwel Foto:

82-jarige Ellenkamp graag met kranten in de weer

BERKELLAND – Voor marktkooplieden in Doetinchem, Zelhem en Hengelo is Dick Ellenkamp geen vreemde. Elke week, door weer en wind, brengt hij degenen die niet uit de streek komen in hun kraam op de markt een krant van een van de edities van Achterhoek Nieuws bv. "Van woensdag tot zaterdag ben ik er druk mee", vertelt hij.

Door Josée Gruwel

Ellenkamp is jarenlang vrijwilliger geweest bij Tafeltje Dekje, de Belbus en het Rode Kruis bijvoorbeeld. Ook was hij als vrijwilliger clubscheidsrechter bij het voetbal. "Maar dat was vroeger", vertelt hij. De nu 82-jarige woonde een groot deel van zijn leven in Zandvoort, kwam in 1993 naar Ruurlo en verhuisde in 2004 naar Zelhem. "Na mijn scheiding trok de Achterhoek me, daar liggen mijn roots."
Sinds een tijdje houdt hij zich bezig met uitdelen van gratis kranten van Achterhoek Nieuws, waaronder Achterhoek Nieuws Berkelland, Stad Doetinchem en Contact, aan marktkooplieden. Ook dit doet hij vrijwillig. "Ik doe het met liefde, om onder de mensen te komen, voor de sociale contacten, en uit naastenliefde." Hij koos voor deze kranten, omdat hij het leuke bladen vindt. "Een kwestie van smaak."

'Die erkenning is leuk, maar het hoeft niet'

Op woensdag haalt hij de kranten – na een telefoontje dat ze zijn gearriveerd – op bij de Hobbyshop in Zelhem. Daar worden ze elke week door de expeditie afgelegd. "Dan begint het meeste werk: het uitzoeken en het vouwen. Dat doe ik thuis." Vanuit zijn flat loopt hij op marktdag naar de markt in Zelhem om te bezorgen en per fiets gaat hij naar Hengelo en Doetinchem. "Zo blijf je in beweging." Maar niet alle marktkooplieden hebben interesse in 'zijn' kranten. "Ze hebben het vaak heel druk. Dat begrijp ik wel. Maar er zijn er ook die het krantje wel op prijs stellen. Dan krijg ik bijvoorbeeld een of twee appeltjes van de groenteman. Dat stukje erkenning is leuk, maar het hoeft niet."
Exemplaren die hij over heeft en waarvan de betreffende edities gewoonlijk niet in Zelhem worden bezorgd, doet hij in brievenbussen bij de Oranjehof in Zelhem. "Zo bezorg ik bij een vrouwtje dat er woont bijvoorbeeld een krant met nieuws uit haar geboortedorp. Dat vindt ze fijn."