Honden welkom bij Hambroekplas. Foto: PR
Honden welkom bij Hambroekplas. Foto: PR Foto:

Honden welkom op
Hambroekplas in laagseizoen

BORCULO - Op zaterdag 1 oktober is het laagseizoen van start gegaan op de recreatiegebieden van Leisurelands in de Achterhoek en Liemers, waaronder de Hambroekplas in Borculo. Vanaf deze datum zijn honden weer welkom. Het hondenseizoen loopt tot en met 30 april 2017. De recreatiegebieden zijn geschikt voor een lange wandeling of ravotten op het strand met de trouwe viervoeter. Nu de septembermaand bijna ten einde is en de zwemkleding en slippers in de kast gaan, kunnen de wandelschoenen tevoorschijn komen voor een heerlijke wandeling door het herfstlandschap op de recreatiegebieden. Verder lenen de gebieden zich uitstekend voor een rondje op de fiets of mountainbike.


www.leisurelands.nl


Centrum Seksueel Geweld ook voor Achterhoekse gemeenten

Hulp na aanranding of verkrachting

BERKELLAND - Op 1 maart 2015 is het Centrum Seksueel Geweld Twente geopend en sindsdien biedt het hulp aan slachtoffers uit de veertien Twentse gemeenten. Sinds september jl. is het werkgebied van het centrum uitgebreid met acht Achterhoekse gemeenten. De acht deelnemende Achterhoekse gemeente zijn: Aalten, Berkelland, Bronkhorst, Lochem, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen. Daarmee is ook de naam gewijzigd naar Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt.

Alle acute zorg op 1 plek. Op dit moment zijn er 12 centra in het hele land, vanaf volgend jaar zijn er 16 centra. Doel van het CSG Twente-Achterhoek is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk na het geweld goede en gerichte zorg te bieden. Artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie werken in het CSG Twente-Achterhoek samen om overlap en gaten in de zorg te voorkomen. Door goede en gerichte zorg te bieden hoopt het CSG Twente-Achterhoek de lange termijn gevolgen van seksueel geweld te verminderen.

Slachtoffers
Veel mensen, ongeacht leeftijd en geslacht, worden slachtoffer van seksueel geweld. In Nederland heeft 12% van de vrouwen en 2% van de mannen ooit een aanranding of verkrachting meegemaakt. Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar maakt 1 op de 6 meisjes en 1 op de 20 jongens gedwongen seks mee.

Het CSG is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar via het landelijke telefoonnummer 0800-0188. Het is belangrijk dat het slachtoffer na een aanranding of verkrachting zo snel mogelijk (liefst binnen 72 uur, maar in ieder geval binnen 7 dagen) contact opneemt. Het eerste contact dat het slachtoffer met het CSG Twente-Achterhoek heeft is met de casemanager. De casemanager begeleidt het slachtoffer in het hele proces en legt uit waarom bepaalde zaken gedaan moeten worden. De casemanager zorgt ervoor dat andere partijen zoals het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente of de politie betrokken worden. Wanneer een slachtoffer geen politie wil betrekken is hij/zij ook welkom in het CSG Twente-Achterhoek. Het slachtoffer kan dan wel gebruik maken van de medische en psychologische zorg.

Samenwerking
Binnen het CSG Twente-Achterhoek werken de volgende partijen samen: Ambiq, GGD Twente, Huisartsendienst Twente-Oost, Mediant, Medisch Spectrum Twente, Politie en Veilig Thuis Twente. Het CSG Twente-Achterhoek is op dit moment in gesprek met partijen uit de Achterhoek en hoopt binnenkort het aantal partijen uit te breiden.


www.ggdtwente.nl/csg of www.centrumseksueelgeweld.nl


Paddenstoelenexcursie

Regio – Op landgoed de Velhorst vindt zondagmiddag 9 oktober de jaarlijkse paddenstoelenexcursie van IVN Noord- Midden Achterhoek plaats. Dit landgoed ligt tussen Almen, Vorden en Lochem. Maar ook vanuit Ruurlo en omstreken is het goed te bereiken. Startlocatie: 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Lageweg in Lochem.

Vergeet een klein zak- of make-up spiegeltje niet om daarmee onder de hoed te kijken. Deze excursie is zeer geschikt voor kinderen om mee te helpen zoeken naar paddenstoelen. Na afloop ontvangen zij een Paddenstoelen-expert-badge met een paddenstoelenzoekkaart. De tocht door het bos duurt ongeveer twee uur. Halverwege is er een drinkpauze met consumpties voor 50 cent. Meewandelen is gratis en aanmelden is niet nodig. Inlichtingen: Hans Berndsen,e-mailadres j.berndsen1@upcmail, tel. 0545 477222.