In dit project leggen vrijwilligers huisbezoeken af. Foto: PR
In dit project leggen vrijwilligers huisbezoeken af. Foto: PR

Rode Kruis zoekt vrijwilligers voor project 'Zelfredzaamheid'

RUURLO - Het Rode Kruis Berkelland streeft naar een samenleving waarin mensen elkaar kunnen en willen helpen. In november start Rode Kruis Berkelland daarom het project 'Zelfredzaamheid'. Dit is een pilotproject dat van start gaat in Ruurlo in samenwerking met Supercoop supermarkt. Het doel van het project is zelfstandig wonende ouderen te informeren en te adviseren over veiligheid in- en om het huis, waaronder brandveiligheid en inbraakpreventie.

Nu mensen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen is het van belang dat zij dit ook veilig kunnen doen. Daarnaast is het ook belangrijk dat zij goed voorbereid zijn op eventuele onveilige situaties. "Oudere mensen hebben meer tijd nodig om signalen te herkennen, te interpreteren en ernaar te handelen. Soms zijn ongevallen te voorkomen en vaak zijn gevolgen te beperken. Je voorbereiden op onveilige zaken in en rondom het huis is daarbij een belangrijke voorwaarde. Weten waar je op moet letten verhoogt dus de veiligheid. Het Rode Kruis wil hierbij graag gaan helpen. We doen dit door met vrijwilligers een drietal huisbezoeken af te leggen bij de mensen thuis", zo verklaart voorzitter Jan Koolschijn van het Rode Kruis Berkelland.

Het eerste bezoek is een gesprek met uitleg van de doelstelling, om kennis te maken en om de veiligheid in en om het huis in kaart te brengen. Daarbij wordt niet alleen gekeken of het huis brandveilig en inbraakveilig is, maar ook of er bijvoorbeeld dingen zijn waar men makkelijk over kan struikelen. Jan Koolschijn: "Tijdens het tweede bezoek krijgt men adviezen en suggesties voor het veiliger maken van de omgeving. Het derde bezoek omvat een evaluatiegesprek waarbij gekeken wordt of het advies opgevolgd is en of de deelnemer tevreden is."
Burgemeester Joost van Oostrum geeft met een verrassende actie het startsein voor de actie. Deelnemers aan het project kunnen zich opgeven tijdens een speciaal georganiseerde bingo of door zich aan te melden. Meer informatie volgt.

Vrijwilligers
Om dit project tot een succes te maken is het Rode Kruis Berkelland op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers die het leuk vinden om zelfstandig wonende ouderen te helpen en te adviseren hoe ze zo lang mogelijk veilig thuis kunnen wonen. Wie zich aanmeldt, krijgt eerst een training vrijwilliger zelfredzaamheid, gericht op dit project. Deze bestaat uit een onlinetraining en een klassikale cursus op zaterdag 29 oktober. De lessen worden georganiseerd door het Rode Kruis in samenwerking met brandweer en politie. Voor de vrijwilligers is de training gratis. Ook na de opleiding worden de deelnemers gecoacht.

Aanmelden
Voor informatie en aanmelding kan men terecht bij Desiree Nusink, vrijwilliger van het Rode Kruis Berkelland, tel. 06-11758134 of dnusink@rodekruis.nl.