Joep Elferink uit Barchem met zijn hond Leroy. Foto: Jan Hendriksen
Joep Elferink uit Barchem met zijn hond Leroy. Foto: Jan Hendriksen

Spectaculaire en fascinerende politiehonden Najaarskeuring

RUURLO – Politiehondenvereniging (PHV) Ruurlo was op haar prachtig gelegen verenigingslocatie aan de Molenstroetweg maar liefst drie dagen gastheer voor de jaarlijkse Najaarskeuring van de afdeling Gelderland van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Vrijdag 30 september, zaterdag 1 en zondag 2 oktober zetten pakwerkers en geleiders hun beste beentje voor om de keurmeesters tevreden te stellen. De 31 deelnemende politiehonden in spé lieten hun beste kunnen zien. En dat leverde een fascinerend en bijzonder schouwspel op.

Door Jan Hendriksen

In de ochtenduren werden diverse onderdelen van de keuring afgewerkt zoals het zoeken, het volgen en afliggen, een voorwerp en persoon revieren en het waterwerk en voedsel weigeren. 's Middags was het de beurt aan het spectaculaire zogenaamde stelwerk. Stokstellen, werpvastheid, terugroepen, fiets stellen waarbij een boef de hond test op zijn driften –hierbij mocht de hond geen angst vertonen- maar ook een boef die op een fiets vlucht proberen tot staan te brengen. Als laatste werd de hond ingezet voor een 'schijnaanval' op de boef en mochten de honden dus niet bijten tijdens deze 'schijnaanval'.

"Niet elke hond is geschikt voor dit werk. Een hond die deze opleiding volbrengt moet beschikken over eigenschappen als moed en doorzettingsvermogen en moet groot en sterk genoeg zijn om alle werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Politiehonden blijven tot hun tiende jaar bij de politie of net zolang als zij hun werk goed kunnen doen en gecertificeerd zijn. Daarna mogen ze met pensioen en blijft de hondengeleider voor de hond zorgen", zo verklaarde voorzitter Rob Vermeulen van PHV Ruurlo, die zelf met zijn hond Kyra ook tot een van de deelnemers behoorde in de pauze van de Najaarskeuring.

Verkocht
Tot een van de regionale deelnemers behoorde de 29-jarige Joep Elferink uit Barchem. Elferink is lid van politiehondenvereniging De IJsselstreek die haar uitvalsbasis in Voorst heeft. Zondag nam de Barchemer aan de keuring deel met zijn driejarige Mechelse herder Leroy. Als jonge jonge werd Joep al gegrepen door het 'politiehondenvirus'. Maar dat was niet zo vreemd. Zijn vader is al jaren actief lid van politiehondenverenigingen in de regio. Voor Leroy heeft zowel de politie als de landmacht inmiddels belangstelling zo bleek zondagmorgen toen Joep Elferink het morgenprogramma naar tevredenheid had afgewerkt. "Een van mijn laatst opgeleide honden 'werkt' in Amerika. Leroy is dan ook niet mijn eerste hond die ik voor breng voor een keuring. Het is een lange weg voordat je een hond zover kunt brengen. Een opleiding om voor een certificaat als deze in aanmerking te komen vergt ongeveer een tijdsduur van 2.5 jaar. Drie maal in de week ben ik dan ook in Voorst te vinden. En heb je de keuring zoals deze met goed gevolg volbracht dan ben je er nog niet. Dan moet je de hond nog 'voorwerken' bij de potentiële koper en moet hij een medische keuring ondergaan. Zijn die allebei positief dan kun je opgeleide hond definitief aanbieden aan de politie, landmacht of een bewakingsdienst."

Naast Joep Elferink nam ook Wim Lagendijk (66) uit Ruurlo met zijn hond Aico, Bert Klein Poelhuis (53) uit Borculo met zijn hond Roy (beiden lid van Politiehondenvereniging Borculo) en Henk van der Laar uit Barchem (PHV Vorden) met zijn hond Spaik met succes deel aan de Najaarskeuring. Alle drie honden kregen evenals Leroy het certificaat Politiehond 1.