Samen sporten en spelen. Foto: PR
Samen sporten en spelen. Foto: PR Foto: Verona Westera

Vergoeding eigen risico zorgverzekering minima

BERKELLAND - De gemeente Berkelland gaat per 1 januari 2017 in het meest uitgebreide pakket van de collectieve zorgverzekering Menzis het wettelijk eigen risico van € 385,- vergoeden. Aan de collectieve zorgverzekering kunnen inwoners meedoen met een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau.

Door deze maatregel probeert de gemeente te voorkomen dat een kwetsbare doelgroep, namelijk inwoners met hoge zorgkosten en een laag inkomen, door het eigen risico in de financiële problemen komt en/of zorg mijdt. De collectieve zorgverzekering van Menzis biedt vergoedingen voor: de eigen bijdrage in het kader van de Wmo 2015, brillen en lenzen, fysiotherapie, ziekenvervoer en heel veel meer.
Het wettelijke eigen risico wordt niet vergoed in de andere pakketten van de collectieve zorgverzekering die de gemeente Berkelland aanbiedt. Dit betekent dat alleen minima die hoge zorgkosten hebben profiteren van deze regeling. Op deze manier breiden we de lokale eigen invulling voor de sinds 1 januari 2015 afgeschafte landelijke generieke regelingen 'Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten' en 'Compensatie Eigen Risico' uit.
Het compenseren van het wettelijk eigen risico via de bijzondere bijstand is niet eenvoudig en brengt extra administratieve lasten met zich mee. Door het compenseren van het eigen risico via de collectieve zorgverzekering heeft de gemeente deze kosten niet.
Op dit moment wordt, conform toezegging aan de raad, verkend of andere zorgverzekeraars dan Menzis geïnteresseerd zijn in het aanbieden van een collectieve zorgverzekering in Berkelland.
Half oktober krijgt de doelgroep een brief met een vooraankondiging thuis gestuurd. Eind november, nadat de definitieve premies voor 2017 zijn bepaald, volgt een brief met meer informatie. Begin december zullen er ook inloopspreekuren worden georganiseerd in het gemeentehuis in Borculo.


Open instuif; sport voor mensen met beperking

BORCULO - Spel en sport nemen een steeds belangrijker plaats in de samenleving in. Om naar te kijken, maar vooral ook om er zelf actief aan deel te nemen. Mensen beleven daar plezier aan en blijven er fit en energiek door. Dat geldt ook voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Zij willen actief meedoen aan spel en sport en voelen zich daar prettig bij. En juist ook aan het samen actief bezig zijn beleven zij veel plezier. Maar mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak minder mogelijkheden voor dit soort activiteiten in groeps- en clubverband. Het competitie-element is soms te zwaar voor hen.

De regionale stichting 'Spel- en Sportinstuif Verstandelijk Gehandicapten BRENG' verzorgt al ruim 28 jaar in deze regio een twee-wekelijkse spel- en sportinstuif voor deze specifieke doelgroep. Eens per 2 weken komt de vaste deelnemersgroep (vanaf 16 jaar en ouder) op de donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur in de Sporthal 't Timpke aan de Haarloseweg 10 in Borculo bij elkaar. Onder een intensieve en enthousiaste begeleiding van de vaste vrijwilligers (sters) worden de deelnemers (sters) diverse activiteiten aangeboden. Op de ene plaats in de zaal is een groep aan het voetballen, ergens anders wordt weer in een kleine groep gebadmintond of is men bezig met vangbal. Ook zijn er gezamenlijke activiteiten in een grote kring. Daarnaast wordt er nog een half uurtje gezellig nagepraat onder het genot van een kop koffie of thee, waarna de deelnemers met groepsvervoer door een regionaal taxibedrijf weer huiswaarts keren.Momenteel is de stichting op zoek naar uitbreiding van de bestaande groep met nieuwe deelnemers (sters). Belangstellenden worden van harte uitgenodigd eens een kijkje te komen nemen tijdens de speciale Open Instuif-avond op donderdag 20 oktober aanstaande van 19.00 tot 20.00 uur in de Sporthal 't Timpke in Borculo.Na afloop is er volop gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee met de vaste begeleiding na te praten.Voor meer informatie kan men terecht bij de vaste leiding: Arie Kornegoor, tel. 0545-292692 of de secretaris van de stichting: Frans Thuinte, tel. 0545-292903.