Richard Geeraths opent onder toeziend oog van een aantal vrijwilligers de nieuwe vestiging. Foto: Jan Hendriksen
Richard Geeraths opent onder toeziend oog van een aantal vrijwilligers de nieuwe vestiging. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Verrassende grote belangstelling voor eerste openstelling Repair Café Ruurlo

Ruurlo – Al voor de officiële opening diende zich er al iemand aan met een defecte schemerlamp. En vorige week donderdag kwamen in de loop van de middag nog diverse Ruurloërs spontaan het nieuwe Repair Café binnenlopen met defecte spullen waaronder een tweetal keukenmachines, een koffiebonenmaler en enkele andere defecte huishoudelijke apparaten en zelfs iemand voor het vermaken van haar kleding. En als grote verrassing kwam er spontaan iemand zich melden als vrijwilliger.

Door Jan Hendriksen

De belangstelling voor het eerste Repair Café Ruurlo was dan ook boven verwachting groot. "Al met al in ieder opzicht een zeer geslaagde eerste Repair middag", zo verklaarde mede initiatiefnemer Gerti Weulen Kranenbarg na afloop in de bibliotheek waar het Repair Café Ruurlo een eigen onderkomen heeft. De officiële opening van het nieuwe initiatief werd verricht door Ruurloër Richard Geeraths middels het doorknippen van een lint, dat de doorgang vanuit de bibliotheek naar de nieuwe ruimte van het café mogelijk maakt. Geeraths is lid van de Rotaryclub Barchem. Rotaryclub Barchem deed Repair Café Ruurlo in aanloop naar de start van het initiatief een flinke financiële donatie. Richard Geeraths tijdens de opening: "We ondersteunen dergelijke initiatieven van harte. Een eigen ruimte waar enthousiaste vrijwilligers met hun jarenlange ervaring op hun vakgebied hun expertise aanwenden om defecte apparaten, kledingstukken en/of huisraad te repareren, waarbij men het sociale aspect niet uit het oog verliest. Ook duurzaamheid valt hier onder. Kortom: een Repair Café is geen concurrent maar een aanvulling, een supplement. Het is voor mij dan ook een eer om jullie Repair Café te mogen openen en jullie heel veel succes te wensen namens de Rotaryclub Barchem."

Weggooien
Door repareren te promoten wil Repair Café Ruurlo bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. "Dat is hard nodig want in Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen. Ook bieden we hulp aan mensen met een klein beurs om samen de kosten te reduceren of zelfs te besparen. Men hoeft alleen de materiaalkosten te betalen", zo verklaren de initiatiefnemers van het Repair Café Ruurlo, Bert Stelling en Gerti WeulenKranenbarg.

Fietsverlichting
Reparaties op allerlei gebied kunnen uitgevoerd worden dankzij de brede kennis en ervaring van de vrijwilligers Bert Stelling, Gerti Weulen Kranenbarg, Frans Tackenkamp, Riet Thus, Karel Thus, Gerrit Flierman en Ben Bramer. Naast de reparaties van huishoudelijke apparaten is het zeker te vermelden dat ook reparaties aan houten voorwerpen en speelgoed tot de mogelijkheden behoort. Repair Café Ruurlo is elke eerste donderdagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. De eerstvolgende opening vindt op donderdag 3 november plaats. Die middag zal onder meer in het teken staan van een fietsverlichtingsactie. Het is deze middag mogelijk tegen kostprijs of een eventuele vrijwillige bijdrage defecte fietsverlichting te laten repareren. Ook bestaat er de mogelijkheid voor het slijpen van scharen/messen en diverse tuingereedschap.


Uitslagen 't Stokpaard

Ruurlo – Vorige week werd er ook geschaakt bij t Stokpaard. Maurits van Uhm bleek helaas niet zo goed in vorm. Hij moest de partij al opgeven omdat hij na zeven zetten niet goed uit de opening kwam. Hij moest het onderspit delven tegen de goed spelende Albert Vasse op de wekelijkse clubavond van schaakvereniging 't Stokpaard. De uitslagen van de onderlinge competitie waren als volgt: Geertsma – Eisink 0 – 1 ; Vasse – Van Uhm 1 – 0 ; Plokker – Gieteling 0 – 1 ; Bodegom – Baggen 1 – 0 ; F Schutte – Beltman 1 – 0 ; Westerveld – J Schutte 0 – 1. Schaken is er voor iedereen ook voor dames . Elke dinsdagavond kan men komen schaken in 't Schietkroontje achter café-restaurant De Keizerskroon. De avond begint om 20.00 uur.