De ‘aaibaarheidsfactor’ van het kleinste schapenras bleek groot. Foto: Jan Hendriksen
De ‘aaibaarheidsfactor’ van het kleinste schapenras bleek groot. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Kleinste schapenras van de wereld in middelpunt tijdens Najaarsfair Barchem

Barchem – Ze stonden in het middelpunt van de belangstelling. Letterlijk en figuurlijk. De Ouessant schaapjes van Barchemer Gradus Derksen tijdens de Najaarsfair afgelopen zaterdagmiddag op het Dorpsplein. Maar wat wil je ook. Het is het kleinste schapenras van de wereld. De 'aaibaarheidsfactor' was dan ook groot. Vooral kinderen werden helemaal 'verliefd' op de schaapjes die van oorsprong van het Île d' Ouessant, een klein eilandje ten westen van Brest (Frankrijk) komen.

Door Jan Hendriksen

Vereniging Contact Barchem verzorgde tijdens de fair, evenals vorig jaar, een bakwedstrijd onder het motto 'Heel Barchem Bakt'. Dit jaar hadden de organisatoren voor 'Heel Barchem bakt' volwassenen uitgenodigd om een mooie/lekkere cake te bakken. Voor kinderen was er een cupcake bak wedstrijd. De deelname was iets minder dan vorig jaar maar de 'baksels' smaakten prima. Gewone cake, appelcake, chocolade-, kaneel, citroen, vanille, rozijnen, alles was er te proeven. Als beste cakebakker kwam Henk Huisken uit de bus. En de beste cup-cakes bakkers waren Meike Esselink en Bo Benning. De jury werd gevormd door Arjen Jansen van Bakkerij Jansen en Henk Luesink, die in het verleden werkzaam was bij Bakkerij Jansen. Enkele leden van de Kookclubs die Hotel-Café-Restaurant (HCR) In de Groene Jager rijk is, presenteren zich ook tijdens de fair, evenals diverse hobbyisten uit Barchem. Van de Barchemse verenigingen was alleen Ponyclub De Barchruitertjes vertegenwoordigd.

Ideeën Dorpsplan
Leden van de werkgroep van het nieuwe Dorpsplan van Contact Barchem presenteerden zich in een informatiestand ook aan het publiek. De werkgroep had aan de kinderen van De Barchschole middels een tekening gevraagd ideeën aan te dragen voor het nieuwe dorpsplan. En daar was volop gehoor aan gegeven. Wat dacht je van een 'achtbaan' in Barchem of van een zwembad? Maar ook een bioscoop en een heus stadion waren ideeën die door de kinderen middels een kleurrijke tekening waren 'ingediend'. Het meest reële idee was misschien wel de realisatie van een 'boomhut' waarin de kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

Tuinkeuringen
Tijdens de fair maakte Contact Barchem samen met Groei en Bloei afdeling Lochem en Omstreken ook de winnaars van de jaarlijkse tuinkeuring in Barchem bekend. In de categorie kleine tuinen werd Annie Luesink, Schoolstraat 8 eerste, gevolgd door Annie Helmink (Lochemseweg 7b) en Henk en Riky Opla (Lochemseeg 7a). In de categorie Midden tuinen wonnen Gerrit en Ada Lievestro aan de Eekvenne 27 de keuring, gevolgd door Wim en Janny Hilhorst, (Heidehoflaan 24) en de heer Tuitert en mevrouw Jansen (Van Damstraat 10). Bij de grote tuinen was eerste prijs weggelegd voor Bertus en Hermien Bannink (Lochemseweg 6: tevens algeheel winnaar) gevolgd door Annie en Gerard Kok (Lochemseweg 19) en Berend en Elly Ensing (Lochemseweg 14,). In de categorie speciale tuinen ging de overwinning naar Gerry en Johan van Beek (Eekvenne 50), gevolgd door Jo en Herman Bannink (Lochemseweg 7) en de heer en mevrouw Van der Duim (Larikslaan 20).