Moeder en dochter Oskam op hun western riding-paarden. Foto: PR
Moeder en dochter Oskam op hun western riding-paarden. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Isabel Oskam vindt haar domicilie voor de westernsport in Ruurlo

Ruurlo – Ze zijn opvallend en geen alledaagse verschijning: Paint Horses. Een bont paardenras met een zeer eigen karakter. Sinds dit voorjaar is de familie Oskam uit het Utrechtse De Meern aan de Tolhutterweg met een aantal western paarden in Ruurlo neergestreken.

Door Jan Hendriksen

Daar kochten Fred (55) en Monique (49) Oskam de manege van Stal Rutten om hun vijftienjarige dochter Isabel meer mogelijkheden te kunnen geven voor haar grote hobby: Western Riding. Want in deze discipline van de paardensport is Isabel met haar 8-jarige 'Indian Rockin Colour' zeer succesvol. Onlangs behaalde ze tijdens de Nederlandse kampioenschappen Western Riding twee nationale allround titels en diverse andere podiumplaatsen in de talloze disciplines die de westernsport kent. In mei dit jaar heeft ze ook al op het Nederlands kampioenschap van de Western Ruiter Associatie Nederland (WRAN) met haar Quarter Horse 'Mr Gohma Reina' vier Nederlandse titels behaald.

In Nederland wordt de Paint Horse net als de Quarter Horse vooral gezien als een echt westernpaard en wordt het ras in bijna alle takken van de westernsport gebruikt. "De Quarter Horse, dankt zijn naam aan het feit dat ze de snelste tijd halen op een kwart mijl", zo vertelt haar moeder als we plaatsnemen in de gezellig ingerichte kantine van de manege die in de komende maanden een flinke gedaanteverwisseling zal ondergaan. Ook moeder is actief in de westernsport. "We gaan de asbest dakplaten saneren en willen een grote veranda voor de manage plaatsen zodat de stal een 'western' uitstraling krijgt. En we gaan ook de bodem vervangen zodat die specifiek geschikt is voor de westernsport, een zogenaamde reiningbodem. Die moet namelijk veel losser van structuur zijn dan een bodem voor dressuur- en springwedstrijden." Want op termijn willen moeder en dochter ook western trainingen en -clinics gaan verzorgen in de stal die de naam 'Western Stable Show 'n Slide' zal meekrijgen. Isabel: "Nu moet ik voor trainingen naar Woudenberg en helemaal naar het Noord-Hollandse Wijdewormer. En dat is niet naast de deur. Mijn vader heeft dan wel een hele grote vrachtwagen die als paardenwagen is ingericht en waarin ook slaapcabines zitten zodat we kunnen overnachten tijdens wedstrijden. Maar het zou mooi zijn dat we ook in onze eigen omgeving zouden kunnen trainen."

Ponyclub
Als jong meisje werd Isabel zoals zovele meisjes lid van de plaatselijke ponyclub in haar voormalige woonregio. Maar het traditionele dressuur rijden en springen was niet haar ding met haar eerste pony, zo bleek al snel. En ook de onderlinge clubsfeer was niet naar haar zin. Omdat haar interesse meer lag bij het westernrijden, is Isabel belandt in de westernsport. Een kleine maar gezellige discipline van paardensport waar ze het ontzettend naar haar zin heeft. "Het is een grote familie. Natuurlijk tijdens de wedstrijden ben je concurrenten van elkaar, maar na de wedstrijd is het supergezellig. Waar je elkaar kunt helpen help je elkaar. En een groot verschil is ook dat je in tegenstelling tot de reguliere paardensport in de westernsport met losse teugels rijdt. Je hoeft niet zo te 'trekken' aan de teugels en dat vindt ik heel prettig."

Hippische opleiding
Binnen de westernsport zijn er talloze disciplines en onderdelen zoals halter, pleasure, cutting, horsemanship en trail. Het meest favoriete onderdeel van Isabel is de reining. "Dat is meer het ruigere onderdeel. Reining is bedacht om het atletische vermogen van een paard te laten zien, binnen de gesloten ruimte van een showarena. De veelal spannende en de dynamische slidingstops zijn echt typerend", zo omschrijft de vierdejaars leerling van Staring College in Lochem dit wedstrijdonderdeel. Na haar mavo-opleiding wil Isabel gaan studeren aan de Landstede in Raalte waar ze een van de hippische opleidingen wil gaan volgen. Want paarden zijn haar lust en leven. Ze wil daar ook haar werk van gaan maken. Zoals het trainen van westernpaarden. Zeker nu ze in Ruurlo woont en waar ze alle mogelijkheden heeft om haar grote hobby te kunnen uitoefenen. Met dank aan haar vader en moeder die speciaal daarvoor naar de Achterhoek verhuisden.