Een scene uit de film 'Homo?! Boeit geen flikker!'die Ruurloër Jelle Kleinhesselink regisseerde. Foto: PR.
Een scene uit de film 'Homo?! Boeit geen flikker!'die Ruurloër Jelle Kleinhesselink regisseerde. Foto: PR.

'Homo?! Boeit geen flikker!' positief

ontvangen tijdens Ruurlose première

RUURLO - Jelle Kleinhesselink uit Ruurlo kwam zelf op vijftienjarige leeftijd uit de kast. En hoewel de acceptatie groot was had hij nog wel last van vooroordelen van anderen. Een reden voor de Ruurloër om anderhalf jaar geleden te starten met het maken van een educatieve speelfilm over de acceptatie van homoseksualiteit met als titel 'Homo?! Boeit geen flikker!' De film beleefde eind augustus in het Rembrand Theater in Arnhem zijn première. Zondagmiddag 16 oktober had Ruurlo in Zaal De Rank van Gastronomie De Luifel de première. De ruim veertig bezoekers waren verrast. "De reacties waren top", aldus regisseur Jelle Kleinhesselink (19).

Door Jan Hendriksen

Samen met een gedreven groep vrijwilligers is de film opgenomen in Ruurlo en omgeving. Het doel is om met deze film de acceptatie van jonge homoseksuelen te vergroten. "Het verschil maken met mijn film zal op nationale en internationale schaal niet gaan, daar ben ik me van bewust. Maar al zou deze film maar voor tien jonge mensen het verschil kunnen maken. Dat zijn wel tien jongeren die een leven kunnen leiden, waarbij ze kunnen zijn zoals ze zich voelen, ongeacht geaardheid. Want wat zegt dat nou eigenlijk over een persoon?" aldus Jelle Kleinhesselink zondagmiddag tijdens de Ruurlose première.

Deze educatieve speelfilm is gemaakt voor scholen en verenigingen. De film is niet als een 'voorlichtingsfilm' bedoeld. "Ik wil als jongere in gesprek komen met andere jongeren, om het gewoon eens over het onderwerp te hebben. Het is belangrijk dat jongeren zich veilig en vrij voelen bij het onderwerp, ook als jongeren het lastig vinden. Dat sluit goed aan bij mijn visie. Het is niet erg dat je moet wennen aan homoseksualiteit, als dat maar omgezet kan worden in acceptatie", aldus Kleinhesselink.

Accepteren
'Homo?! Boeit geen flikker!' gaat over Mees (16) die erachter is gekomen dat hij op jongens valt. Een jaar later weet hij dat te accepteren, alleen moet hij het nog vertellen aan zijn ouders. En erger nog: aan zijn vriendin Sandra (15). Zij is sinds groep twee bevriend met Mees en sinds een jaar hebben ze dikke verkering. Ze weten alles van elkaar, tenminste bijna alles. Niet iedereen op school weet dat ze verkering hebben en dat wil Mees ook graag zo houden. Maar dat boeit Sandra niks. Ze is zo gelukkig met Mees; iedereen mag dat weten. Mees staat voor een dilemma. Hij staat op het punt om het aan zijn ouders te vertellen. Maar iets houdt hem tegen. Op een avond besluit hij het tijdens het avondeten toch te vertellen. Stap één is gezet, nu hoeft hij het alleen nog maar aan Sandra te vertellen. Alleen was dat nou wel zo verstandig?

Nieuwe film
Inmiddels is Jelle Kleinhesselink bezig met de voorbereidingen voor zijn tweede filmproject met als titel 'Opgepast'. Een vijftig minuten durende speelfilm die gaat over de gevaren en risico's van drugs. 'Opgepast' moet juni 2017 verschijnen. "Maar dat ligt natuurlijk aan de financiën", zo zegt Kleinhesselink. Het script heeft de Ruurloër inmiddels al klaar.