Volgend jaar geen Reurlse Pompdagen

Ruurlo – Nadat dit jaar in augustus de vijftiende editie van de Reurlse Pompdagen al met drie dagen werd ingekort; van acht naar vijf dagen, blijft Ruurlo volgend jaar helemaal verstoken van de Reurlse Pompdagen. Het bestuur van Stichting Reurlse Pompdagen heeft namelijk na overleg met verenigingen, vrijwilligers, sponsors en leveranciers besloten om volgend jaar een pauzejaar in te lassen. Dit maakte voorzitter Esther Tortelero-Walta van de stichting zaterdagmiddag tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van de stichting met een aantal verenigingen en vrijwilligers bij café-restaurant De Keizerskroon bekend.

Door Jan Hendriksen
Belangrijke redenen voor een pauze jaar zijn het teruglopend aantal bezoekers aan de Reurlse Pompdagen en de verminderde sponsorinkomsten waardoor de kosten hoger zijn dan de baten, de terugtrekking van een substantieel aantal verenigingen in de organisatie en een onvolledige bezetting van het stichtingsbestuur.

"We gaan het komende jaar met verschillende partijen rond de tafel om de toekomst van dit evenement te bespreken. Wellicht komen we terug in een heel ander jasje, onder een andere naam en op een ander moment in het jaar. Maar misschien was de vijftiende editie van de Reurlse Pompdagen dit jaar ook echt de laatste editie en het definitieve einde van de Reurlse Pompdagen", zo verklaarde Esther Tortolero.
De Reurlse Pompdagen waren een aaneenschakeling van sport-, spel- en culturele activiteiten, een kerkdienst, een braderie en een scala aan kinderactiviteiten. En praktisch alle activiteiten waren gratis toegankelijk met als centrale uitvalbasis het Ruurlose Kerkplein met als middelpunt de dorpspomp. "En dat het gratis kon, was dankzij de bijdragen van vele sponsors, de hulp van vele vrijwilligers en de inzet van Ruurlose verenigingen en stichtingen. Maar daaraan is nu voorlopig een einde gekomen", aldus Tortolero.

Voorloper
Als voorloper van de Reurlse Pompdagen werd door de Stichting Evenementenweek Ruurlo vanaf 1994 al een soortelijk evenement georganiseerd dat ook uit een groot aantal doe- en kijkactiviteiten bestond met als rode draad een deelnemerspaspoort.

Braderie
Steevast stond in al die jaren de braderie van de Ruurlose Achterhookse Folkloredansers op de laatste woensdag van de bouwvakvakantie in de regio centraal tijdens zowel de evenementenweek als de Reurlse Pompdagen. Bestuurslid Derk te Brinkhof van de Achterhookse Folkloredansers liet weten dat de 37ste editie van de braderie volgend jaar gewoon op de evenementenagenda prijkt (9 augustus). "We zullen nu zelf weer voor de faciliteiten moeten zorgen. Normaliter liften we met de stichting mee die dat faciliteerde."