Leden en oud-leden van Sophia's Lust waren zondag nog druk aan het repeteren voor het lustrumconcert. Foto: Jan Hendriksen
Leden en oud-leden van Sophia's Lust waren zondag nog druk aan het repeteren voor het lustrumconcert. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

'Het beeld klopt dus niet meer met de werkelijkheid'

Ruurlo – "Het beeld dat de buitenwereld heeft van een muziekvereniging als de onze is niet meer conform de werkelijkheid. De meeste mensen in Ruurlo kennen Sophia's Lust alleen van de optredens tijdens de optochten van de Septemberfeesten. Welke muziek we spelen tijdens concerten weten ze vaak niet eens. Het beeld klopt dus niet meer met de werkelijkheid. Jaarlijks lopen we nog in twee of drie optochten, vroeger wel twintig."

Door Jan Hendriksen

Aan het woord is voorzitter Johan Lievestro van de Ruurlose Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust "Wij werken er hard aan om dit beeld te veranderen. Vijf jaar geleden hebben we ter ere van ons 150-jarig bestaan al een spektakelconcert gegeven met medewerking van een koor en een mix van meer klassieke en moderne muziek. Twee jaar geleden hebben we een concert verzorgt met als thema 'Nineties en the Zeroes'. En zaterdagavond gaan we in sporthal 't Rikkenhage muzikaal nog grootser en breder uitpakken met ons lustrumconcert 'Sophia's Lust á gogo'' in het kader van ons 155-jarig bestaan. Het concert staat volledig in het teken van muziek uit de Top2000. Muziek, heerlijk om naar te luisteren, verzorgd door het orkest, de slagwerkgroep, oud-leden, diverse solisten, zangers, met medewerking van een pianiste en van een de Ruurlose band Joint Adventure en het Meidenkoor @Seven. In totaal werken een kleine 130 mensen mee aan dit concert."
Met dit soort projecten wil Sophia's Lust zich in de komende jaren blijven ontwikkelen. Lievestro: "Daarmee laten we zien dat we veel meer zijn dan een muziekvereniging die enkel op straat speelt. Hiermee denken wij ook in de toekomst een aantrekkelijke vereniging te zijn voor kinderen en volwassenen die muziek maken in groepsverband als een fijne hobby zien. Een hobby voor je hele leven!"

Betere doorstroming
Ook wil Sophia's Lust om haar continuïteit in de toekomst te kunnen waarborgen proberen een betere doorstroom van leerlingen uit het basisonderwijs naar de muziekverenigingen te creëren. "Op de basisscholen wordt sinds enkele jaren weer meer aandacht besteed aan muziek. Onder andere mogelijk gemaakt door de gelden die de gemeente Berkelland beschikbaar heeft gesteld voor dit doel nadat de muziekschool De Triangel in 2011 was wegbezuinigd als gevolg van de crisis. Ook op scholen komt steeds meer het besef dat kinderen die een instrument leren bespelen en later met anderen samen muziek gaan maken, slimmere kinderen worden. Ook diverse wetenschappelijke studies onderbouwen dit gegeven. Tijdens de benefietavond voor Stichting Rita, onlangs, heeft professor Dr. Erik Scherder dit ook nog eens uitgelegd", zo verklaart Lievestro.

Probleem
Een probleem is volgens Lievestro nog regelmatig dat er geen goed contact is tussen de basisscholen en de verenigingen. "Daar zou een combinatiefunctionaris via de regeling van de gemeente Berkelland een 'brugfunctie' kunnen vervullen. De doorstroom van basisschoolkinderen naar de vereniging zal dan beter kunnen verlopen." En dan is er volgens Lievestro ook nog de mogelijkheid van het opzetten van zogenaamde 'leerorkesten'. "Kinderen van de basisscholen vormen dan zelf een orkest, repetities onder leiding van een daarvoor opgeleide docent/dirigent aansluitend op de lessen in de school of in bijvoorbeeld 't Kulturhus."

Herintredende leden
Ook wil Sophia's Lust graag de instroom van herintredende leden die vroeger al eens (ergens) lid zijn geweest gaan bevorderen in de komende tijd.
Johan Lievestro: "Het is een feit dat er in de afgelopen veertig jaar kinderen lid zijn geworden van een vereniging, op de muziekschool enkele diploma's hebben behaald en dan in verband met het volgen van hoger onderwijs stoppen bij de vereniging. Wij hebben nu bij onze vereniging het initiatief genomen om oud-leden uit te nodigen om een keer mee te spelen met een deel van ons lustrumconcert op 12 november. Er hebben zich een kleine dertig muzikanten gemeld. Enkelen hebben al aangegeven dat ze weer regelmatig muziek willen blijven maken en worden weer lid van onze vereniging. En dat is een hele mooie ontwikkeling wat ons goed doet als muziekvereniging die midden in de Ruurlose gemeenschap staat en niet meer weg te denken is. Dat heeft de geschiedenis in die 155 jaar wel bewezen."


Kaartverkoop 'Sophia's Lust à gogo'

Ruurlo – Kaarten voor het lustrumconcert Sophia's Lust à gogo' zijn in de voorverkoop nog verkrijgbaar bij Sven voor Ogen, Bloemen Groot Jebbink en Keurslager Kuenen. Ook zijn kaarten te bestellen via de website www.sophiaslust.nl. Raadzaam is wel om snel kaarten te kopen of te bestellen. De kaarten die per mail worden besteld kunnen worden afgehaald op donderdag 10 november vanaf 19.00 tot 21.00 uur bij 't Kulturhus. Ook kan dit op zaterdag 12 november aan de kassa. In de voorverkoop kosten de kaarten € 5 per stuk voor volwassenen en € 3,50 per stuk voor kinderen (tot en met 12 jaar). Op zaterdag 12 november kosten de kaarten aan de kassa € 7,50 voor volwassenen en € 5 voor kinderen (tot en met 12 jaar). Het concert begint om 19.30 uur, de deuren gaan open om 18.30 uur. Na het concert is er een afterparty die wordt verzorgd door Joint Adventure.