Carmen Geurtsen neemt deel aan EuroSkills bloembinden. Foto: PR
Carmen Geurtsen neemt deel aan EuroSkills bloembinden. Foto: PR Foto:

Ruurlose Carmen Geurtsen gaat naar EuroSkills 2016 Gotenburg

RUURLO - Carmen Geurtsen uit Ruurlo vertegenwoordigt Nederland tijdens EuroSkills: het Europese kampioenschap voor beroepen dat van 1 tot en met 3 december plaatsvindt in het Zweedse Gotenburg. De 22-jarige Ruurlose is al nationaal kampioen Bloembinden en maakt deel uit van Team Nederland dat aan EuroSkills deelneemt en dat uit in totaal 39 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak, bestaat.

Door Jan Hendriksen

Carmen Geurtsen heeft recent haar vijfjarige opleiding Bloembinden op het Groenhorst College in Velp afgerond en werkt inmiddels fulltime bij Bloemsierkunst Weenink in Groenlo. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificaties en nationale finalewedstrijden van de MBO-vakwedstrijden Skills Heroes, de branchevereniging voor hoveniers, groenvoorzieners, boomspecialisten, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters. (VHG) en Vakkanjers. "Het is voor mij een hele bijzondere uitdaging dat ik Nederland mag vertegenwoordigen in Zweden. Daarom ga ik ook echt me best doen", aldus Carmen die in Zweden meedoet in de categorie bloembinden en strijdt tegen deelnemers uit veertien verschillende landen. Carmen: "Ik krijg tijdens de vakwedstrijd daar enkele verrassingsopdrachten. Dus ik kan geen frames of bloemwerk voorbereiden. In de afgelopen maanden heb ik heel hard getraind om goed voorbereid te zijn om naar Zweden toe te gaan." De jury die de bloemwerken van de talentvolle Ruurlose bloembindster gaat beoordelen is gekwalificeerd door de branchevereniging VBW en bestaat uit bloembinders die hun sporen ruim verdiend hebben in het vak. "Zij beoordeelden mijn bloemwerk op techniek, vormgeving en commerciƫle aspecten. Daarnaast wordt er op gelet of ik efficiƫnt werk, duurzaamheid in mijn bloemwerk leg en verspillingen van materiaal van bloemwerk voorkom", zo laat Carmen in aanloop naar het kampioenschap weten.

In Gotenburg strijden ruim 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 38 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland doet mee in 33 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, zorg, lassen, metselen en web design. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.
In The Swedish Exhibition & Congress Centre in Gotenburg worden door de organisatie 40.000 bezoekers verwacht tijdens de drie wedstrijddagen. Op het evenement, waar ook een conferentieprogramma plaatsvindt, komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie van vertegenwoordigers van mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van OCW uit Nederland.

Skills Heroes
De kandidaten hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo'ers. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de 'excellentieregeling' opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren.