Gerda en Appie Boesveld in hun 'zondagse pak'. Foto Jan Hendriksen
Gerda en Appie Boesveld in hun 'zondagse pak'. Foto Jan Hendriksen

Appie en Gerda dragen al vijftig jaar folklore uit

Ruurlo – Binnen de Achterhoekse folklore vormen ze een uniek (echt)paar. Misschien zelfs wel binnen de landelijke folklore. Appie (69) Boesveld en Gerda Boesveld- de Jong (72). Het Ruurlose echtpaar draagt namelijk al vijftig jaar lang, namens de Ruurlose folkloristische dansgroep de Achterhookse Folkloredansers, met grote passie en liefde de 'Achterhookse' folklore in binnen- en buitenland uit. En dat als echtpaar.

Door Jan Hendriksen

De lijst is indrukwekkend. Appie heeft voor het gesprek een overzicht gemaakt van de landen die hij samen met Gerda heeft bezocht met de Ruurlose folkloregroep. Maar liefst 28 in getal.
In 1966 werden Appie en Gerda als 19- en 22-jarige Ruurloërs lid van de folkloregroep. "Hendrik en Dies Kamperman waren destijds onze buren. En die waren actief lid. Zij hebben ons toen gevraagd om ook lid te worden. En zo zijn we, nadat we de proef van bekwaamheid met goed gevolg hadden volbracht, actief geworden voor de Achterhookse Folkloredansers", zo blikt Gerda terug op de beginperiode. Een van de meest indrukwekkende reizen was die naar Italië eind jaren tachtig. Rond Palermo had toen een aardbeving plaatsgevonden. "We hebben tijdens die reis en het festival in een atoombunker geslapen. Maar ook de reis naar Amerika was bijzonder, evenals de talloze bezoeken aan dansfestivals in Roemenië, Slowakije. Letland en Hongarije", zo verklaart Appie. In 1985 gingen Appie en Gerda zelf op onderzoek naar Polen om te kijken wat er voor mogelijkheden waren voor een optreden tijdens een festival. Festivals die steevast tot een grote verbroedering zorgden tussen folkloristen van de deelnemende landen. Gerda: "Evenals tijdens de festivals die we zelf in Ruurlo hebben georganiseerd. We hebben er prachtige herinneringen en contacten aan overgehouden."

Braderie
Het eerste Ruurlose festival waarbij Appie en Gerda persoonlijk betrokken waren, was die in 1969. "Dit festival vond aan de Groenloseweg plaats waar nu autobedrijf Ruesink gevestigd is en die gezamenlijk met de voormalige Schutterij Sint Hubertus was georganiseerd", zo herinnert Appie zich nog als de dag van gisteren. Appie was negentien jaar bestuurslid, waarvan zestien jaar penningmeester van de Achterhookse Folkloredansers en maakte maar liefst vanaf de eerste editie in 1979 33 jaar deel uit van de braderiecommissie. Gerda was vele jaren actief binnen de kledingcommissie van de folkloristen.

Zilveren Hazewindhond
Vorige week tijdens de ledenvergadering van de Achterhookse Folkloredansers werden Appie en Gerda uitgebreid in het zonnetje gezet voor hun gouden lidmaatschap. Appie ontving in 2004 tijdens het 25-jarig bestaan van de braderie de 'Zilveren Hazewindhond' van de voormalige zelfstandige gemeente Ruurlo.