Anne Aalderink is al dertig jaar vrijwilligster voor Welfare Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.
Anne Aalderink is al dertig jaar vrijwilligster voor Welfare Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Welfare Ruurlo zestig jaar jong

RUURLO – Ze kijken er wekelijks met groot genoegen naar uit. De bijna veertig ouderen uit Ruurlo en omgeving. Elke maandagmiddag treffen ze elkaar voor de Welfare middag in de ontmoetingsruimte van Woonzorgcentrum De Bundeling. Met een extra gezellige middag met enkele lekkernijen en een 'borreltje' vierde Welfare Ruurlo vorige week haar zestigste verjaardag. Voorzitter Jan Koolschijn van het Rode Kruis Berkelland, waaronder de Welfare opereert, kwam persoonlijk de enige actieve Welfare afdeling die Berkelland nog rijk is, feliciteren. Ook zette de voorzitter vrijwilligster Anne Aalderink (76) in het zonnetje omdat de Ruurlose al dertig jaar actief is voor Welfare Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Welfare Ruurlo werd in november 1956 opgericht en begon haar activiteiten met het bezoeken van langdurig zieken thuis. Met handwerken werd menig Ruurloër verblijd. Ook nu, zestig jaar na de oprichting, is het hebben contacten tijdens het wekelijkse handwerken belangrijk. Er kan tijdens het handwerken gezellig gekeuveld worden. In al die jaren is Welfare Ruurlo bekend geworden door haar verkoopochtenden en -middagen en door haar aanwezigheid op de jaarlijkse braderie en de Meimarkt in Ruurlo.

"Welfare betekent welzijn of heil en voorspoed. Het woord zegt zo mooi wat Welfare doet. Mensen goed in hun vel laten zitten door aandacht aan elkaar te geven, contact te leggen, tijd te nemen voor een praatje en daardoor eenzaamheid tegen te gaan. Welfare geeft de mensen die wekelijks in De Bundeling samen komen het gevoel dat ze betekenisvol en waardevol zijn", zo zegt Jan Koolschijn, tijdens de gezellige bijeenkomst vorige week.

Enthousiasme
Welfare Ruurlo werd opgericht door onder meer de echtgenotes van burgemeester Beaufort en huisarts Bakker. Zij kwamen bij elkaar in het gebouwtje achter de Sint Willibrorduskerk. Welfare Ruurlo is nu al jaren een graag geziene gast in De Bundeling, waarbij de vrijwilligers en de koffiedames elke maandagmiddag als een team met veel enthousiasme en gedrevenheid een fantastische handwerkmiddag houden. Maar de liefhebbers kunnen ook een kaartje leggen. Vooral de mannen spelen graag een spelletje kaarten samen.

Opgeheven
In al die zestig jaar zijn er prachtige producten gemaakt als schorten, mutsen, wanten, sokken, kussens, beesten en nog veel meer. Jan Koolschijn: "Het stukje zorg voor elkaar dat de vrijwilligers van het Welfarewerk laten zien spreekt de afdeling Berkelland van het Rode Kruis dan ook zeer aan. En dan is het jammer dat de afdelingen in Neede, Eibergen en Borculo niet meer bestaan. Deze afdelingen zijn inmiddels opgeheven."

Met de opbrengst van de verkoop van de vele handwerkjes die tijdens de handwerkmiddagen worden gemaakt, wordt nieuw materiaal gekocht en werden vroeger vakantiereizen gehouden of een bootreis met de Henri Dunant.

Anne Aalderink
De wekelijkse middagen in Ruurlo worden gerund door een achttal vrijwilligers. Een van deze vrijwilligers, Anne Aalderink, werd door Jan Koolschijn gehuldigd voor haar dertig jaar lange inzet. "Anne, je staat altijd voor iedereen klaar en dat je trouw bent aan je idealen laat je wel zien door al zo lang vrijwilliger te zijn. Je grote passie is borduren maar je maakt zelf ook prachtige warme sokken en mutsen. De laatste jaren ben je uitgegroeid tot een vaste waarde binnen Welfare Ruurlo en ben je elke week te vinden in De Bundeling. Je begeleidt anderen, maar zet je ook in bij het in elkaar zetten van poppen en beesten en bij het afmaken van de vele producten die hier door alle handwerkers gemaakt worden. Wij van het Rode Kruis zijn heel blij met mensen zoals jij. Jij zet je nu zolang in met veel vreugde en passie. Daarom word je gehuldigd met de speciale versierselen die horen bij dertig jaar trouw en vlijt", zo sprak Jan Koolschijn Anne toe, tijdens de huldiging.