AGK geeft een winterconcert. Foto: PR
AGK geeft een winterconcert. Foto: PR

AGK Winterconcert met zang, koper en midwinterhoorns

Borculo – Na koorprojecten in Leiden en Londen eerder dit jaar is het Algemeen Gemengd Koor weer terug op haar basis in de Joriskerk in Borculo. Op zondag 27 november om 15.00 uur geeft het AGK onder leiding van Ina Sprick-de Wilde een concert met als thema 'Winterklanken in Borculo'.

De koorzang wordt begeleid op piano door Frank Sterenborg. Zang wordt afgewisseld met feestelijke trompetklanken door het ensemble Wood&Brass. De sonore klanken van Midwinterhoorns door ditzelfde ensemble, begeleiden het publiek tijdens het binnenlopen van de Joriskerk.
Het AGK brengt een gevarieerd repertoire, waaronder een sereen Kyrië van Karl Jenkins en een indrukwekkend Requiem van Eliza Gilkyson.
Tevens is een keuze gemaakt uit bekende kerstklassiekers, gerenommeerde Christmas carols in een quodlibet alsook enkele gospels.

Gastzangers van het Borculo's Mannenkoor ondersteunen de koorleden in de bas- en baritonpartijen. Het AGK is blij met deze collegiale samenwerking. Want zoals dirigente Ina Sprick nogmaals benadrukt "Zonder die warme mannenstemmen kunnen wij niet. Mannen die in het koor willen meezingen zijn daarom altijd welkom bij het AGK".

Na afloop van het concert, tijdens de afsluiting met een glaasje glühwein, zullen de midwinterhoorns van Wood&Brass nogmaals klinken.

Het concert is in de Joriskerk, Muraltplein 51 in Borculo Aanvang: 15.00 uur; de kerk is open om 14.30 uur. Toegang: vrije gift.

www.agk-borculo.nl


Ouder worden in de eigen woonomgeving

BERKELLAND - Wie wil niet graag oud worden in de eigen omgeving? Dat is ook de inzet van de gemeente. Het betekent wel dat ook in de toekomst moet worden voorzien in de zorgvraag van Berkellanders en de woonbehoefte. Hoe dat precies vorm moet krijgen is afhankelijk van demografische ontwikkelingen en de gevolgen daarvan.

Door Rob Stevens

Het aantal 85-plussers in Berkelland tussen nu en 2016 zal verdrievoudigen. Het aantal 75-plussers verdubbeld. Het is duidelijk dat dat gevolgen heeft voor de zorgbehoefte. Het zijn nu vaak familieleden en kennissen die ouderen bijstaan bij de ongemakken die het ouder worden soms met zich mee brengt.

Maar waar nu in Berkelland de verhouding van ouderen in de leeftijd van 55-75 ten opzichte van 85-plussers nog drie op één is, zal dat in 2046 één op één zijn. Die ondersteuning zal dus goeddeels wegvallen. De gemeente heeft zorgpartijen bijeengebracht om allerlei ontwikkelingen met elkaar in kaart te brengen en te bespreken hoe zorg en wonen in de toekomst op elkaar af moeten worden gestemd.
Zorg staat in nauw verband met wonen. Daarbij is sprake van drie hoofdgroepen: Ouderenzorg, Beschermd Wonen, Geestelijke gezondheidszorg en Geestelijke Gehandicaptenzorg.
Niet iedereen kan (meer) geheel op zichzelf blijven wonen. Maar soms, met een beetje hulp van buitenaf ook wel. Het beroep dat zal worden gedaan op 24-uurs zorg zal het sterkst stijgen. Dementie is daarbij een belangrijke oorzaak.

Soort terugkeer naar het vroegere bejaardentehuis

De komende vijf jaar neemt de vraag naar dergelijke woonvormen met 50 plaatsen toe, van 2016 tot 2046 zal de vraag in Berkelland echter toenemen van 250 naar 565 plaatsen.
Maar omdat lichtere zorg nu aan huis wordt aangeboden kunnen zorgpartijen hiervoor voldoende capaciteit vrijmaken. Het zorgaanbod voor mensen met dementie is nu aanwezig in de vier grote kernen en Beltrum.

Ouderen met alleen fysieke klachten kunnen meestal langer thuis blijven wonen. Dat leidt vooral tot groei van thuiszorg, woning-aanpassing en andere diensten die thuis wonen met een lichte klacht mogelijk maken. Verder blijkt dat er een groeiende behoefte is aan een tussenvorm, een soort terugkeer naar het vroegere bejaardentehuis. Alleen betalen ouderen dan zelf de huur- en zorgkosten.

Het is belangrijk dat beleidsmatig tijdig wordt geanticipeerd op de hier genoemde ontwikkelingen. Alle zorg- en vastgoed partijen wisselen daarover met de gemeente van gedachten. Met informatie over kwantitatieve en kwalitatieve ontwikkelingen, in de vraag naar en het aanbod van zorg voor ouderen, als input.

Een gemeentelijke beleidsvisie op wonen en zorg staat in de Lokale woonagenda Berkelland 2016-2020.

In de gemeenteraadsvergadering van 13 december staat het onderwerp wonen en zorg op de agenda.