Twee leerlingen die aan het project meewerkten onthulden een doek met een schilderij van Jeroen Bosch. Foto: Jan Hendriksen
Twee leerlingen die aan het project meewerkten onthulden een doek met een schilderij van Jeroen Bosch. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Kinderen maken kennis met kunst

Tiende editie van Kunst in de Kinderschoenen

Ruurlo – Nog snel wordt het doek dat onthuld moet worden verhangen. Het blijkt 'achterstevoren' te zijn opgehangen. "Als de kinderen het uitrollen verschijnt de achterzijde van het doek En dat kan niet de bedoeling zijn", zo merkt een vrijwilligster op. Maar als onder toeziend oog van wethouder Han Boer van de gemeente Berkelland het doek door de kinderen wordt onthuld verschijnt er een mooie afbeelding van een van de schilderijen van Jeroen Bosch. En zo komt alles nog goed tijdens de officiële opening van de expositie 'Kunst in de Kinderschoenen' die nog tot 9 december in 't Kulturhus in Ruurlo te bewonderen is.

Door Jan Hendriksen

Vol overgave en met veel enthousiasme werkten 84 kinderen uit groep zeven van de Ruurlose basisscholen WonderWijs, Kerst Zwart en De Driesprong in de afgelopen weken in de 'werkruimte' van KunstKring Ruurlo in 't Kulturhus aan kunstobjecten. Zij werden geïnspireerd door het werk van Jheronimus Bosch. De tentoonstelling bestaat uit objecten van een grote diversiteit, Er zijn zeer verschillende kunstuitingen als schilderijen, beschilderde T-shirts, gebakken kleiobjecten, trekpoppen en maskers te bewonderen. De tienjarige leerlingen Justin Oranje en Milan Hietbrink van De Driesprong tonen vol trots hun 'gebakken' objecten: een 'levenspoel'. Naar eigen verbeelding hebben Ewan Zenderink, Tim Gotink en Mark Ribbers (ook allen tien jaar) een schilderij gemaakt waarin een hoofd naar voren komt.

´Kunst is niet moeilijk of ver weg in een museum´

Ewan heeft voor een uil gekozen, Tim voor een 'robot' en Mark voor een mier. "Hij heeft veel werken gemaakt waarin dieren voorkomen", zo weet Mark. En op een van de werken van een leerling staan twee giraffen met een mannetje op een blauwe loper te praten. "Kortom de kinderen hebben zich volop uitgeleefd op het project dat dit jaar voor het tiende achtereenvolgende jaar door de KunstKring Ruurlo werd georganiseerd. Voor het eerst deed de Willibrordus school niet mee aan het project. "De school heeft dit jaar voor een eigen kunstproject gekozen", zo laat Lieneke Tanis namens de werkgroep Kunst in de Kinderschoenen weten. "En dat is best wel jammer. Mijn kleinzoon vertelde dat hij graag met de prijsvraag de wisselbeker had willen verdedigen die aan het project verbonden is", zo laat een vrijwilligster weten.

Onbevangen
Het doel van het kunstproject is om kinderen op een onbevangen manier kennis te laten maken met kunst. Ze te laten zien en ervaren dat 'kunst' niet moeilijk of ver weg is in een museum, maar leuk, uitdagend en dat men er heel veel van kan leren. Dat kunstenaars vaak net even anders denken en daardoor mooie en onverwachte dingen creëren, en dat men zelf ook met hun eigen handen mooie en onverwachte dingen kant maken. Dat kunst soms onbegrijpelijk lijkt, maar als iemand uitlegt hoe je kunt kijken dat je dan meer ziet dan je ooit had gedacht. Dit jaar stond het project in het teken van de Brabantse schilder Jeroen Bosch die van 1450 tot 1516 leefde. Bosch leefde in een roerige tijd, met pestepidemieën, waarin veel mensen voor de ondergang van de wereld vreesden. In 1463 brandde een groot deel van zijn woonplaats af. Wellicht is dat van invloed geweest op zijn werk, dat nauwelijks aansluit bij bestaande stromingen en zowel stilistisch als thematisch geheel nieuw was.