De tienjarige Senna Tragter verwelkomde samen met Bart Arends de wandelaars met hun midwinterhoorn. Foto: Jan Hendriksen
De tienjarige Senna Tragter verwelkomde samen met Bart Arends de wandelaars met hun midwinterhoorn. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Wandelaars genieten van sonore geluid van tientallen midwinterhoorns

Ruurlo – Het midwinterhoornblazen in de adventsperiode is een traditie die steeds meer in de belangstelling komt te staan. Dat bleek zondag maar weer eens in Ruurlo. Er mocht immers vanaf de eerste adventszondag weer geblazen worden. Maar liefst 1100 wandelaars namen deel aan de achttiende editie van de Reurlse Midwinterhoarnwandeling die vanaf pannenkoekenboerderij De Heikamp van start ging. Met dank aan de maar liefst 28 midwinterhoornblazers die langs de drie wandelroutes hun sonore geluid van hun hoorns lieten horen.

Door Jan Hendriksen

Het blazen op midwinterhoorns is een traditie in de wintermaanden. Dit blazen gebeurt vanaf de eerste zondag van Advent ('Anbloazen') tot Driekoningen ('Afbloazen') op 6 januari. De midwinterhoorn lijkt veel op een alpenhoorn. Het is een licht gebogen hoorn van berken- elzen- of wilgenhout, op ambachtelijke manier gemaakt met een mondstuk, de happe, van vlierhout. De hoorn heeft geen kleppen of gaatjes om de tonen te beïnvloeden. De verschillende tonen kan men blazen door de lipspanning te verhogen of te verlagen. "Het is van belang de tonen even aan te houden zodat men 'gedragen' blaast", zo laat Bart Arends (68) van de Reurlse Midwinterhoarnbloazers zondag aan één van de wandelaars weten. En die mogen ook even de 'happe' aan de lippen zetten als ze dat willen. Maar dan blijkt het nog niet zo eenvoudig te zijn om een toon te laten klinken.
De meest opvallende midwinterhoornblazer was zondag de tienjarige Senna Tragter uit Ruurlo. Onder leiding van Bart Arends blies Senna, gehuld in een blauwe kiel en met klompen aan zijn voeten, volop mee. Senna is helemaal in de ban van de hoorn. Zo verzorgde hij op de Kerst Zwartschool in zijn groep een Powerpoint presentatie over de geschiedenis van deze typerende Oost- Nederlandse traditie. En ook hoe midwinterhoorns gebouwd worden. De organisatie van de Reurlse Midwinterhoarnwandeling was ook dit jaar weer in handen van VVV Ruurlo, Buurtvereniging De Bruil en Omstreken, Staatsbosbeheer, Pannenkoekenboerderij De Heikamp en de Reurlse Midwinterhoarnbloazers. Na afloop van de wandeling werden Gerrie en Bert Kettelerij door enkele midwinterhoornblazers en vrijwilligers bedankt voor hun jaren lange trouwe inzet voor organisatie van de de wandeling.