Midwinterhoornblazen bij de put. Foto: PR
Midwinterhoornblazen bij de put. Foto: PR Foto:

Midwintermiddag op boerderij Lebbenbrugge

BORCULO - In en om het boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo wordt op zondag 11 december een midwintermiddag gehouden van 13.00 uur tot 16.30 uur. Ook kan er vanaf 11.00 uur gewandeld worden. Deelname aan de wandeling kost 3,50 euro, Inclusief koffie en pillewegge.

In de keuken van Lebbenbrugge vertelt Diny Schreuder midwinterverhalen. Er wordt vlas gesponnen en geweven. Een muziekensemble onder leiding van Ira Wunnekink zorgt voor de omlijsting met onder andere melodieën in de kerstsfeer.

Als er sneeuw ligt, kan er met Jan Bats en zijn paard (tegen een kleine vergoeding) een tochtje worden gemaakt met de arreslee. Mocht er geen sneeuw zijn, gaat het tochtje per tentwagen.
Bezitters van een midwinterhoorn kunnen hun instrument meebrengen en hun klanken boven de oude waterput ten gehore brengen. Midwinterhoornspecialist Gerrit Keuper is aanwezig voor mensen die hulp nodig hebben of meer willen weten over de midwinterhoorn. Verder is er een demonstratie van het maken van een midwinterhoorn.

Er worden oliebollen en nieuwjaarsrolletjes gebakken en in de houtgestookte bakoven op het terrein van De Lebbenbrugge worden onder andere kerststollen gebakken. Conny van Woudenberg geeft weefdemonstraties op het pas gerestaureerde weefgetouw uit 1687, en er wordt gequild. Er zijn kaartenmaaksters die hun kerst- en nieuwjaarskaarten ook verkopen.

Bezoekers kunnen zien hoe kerststukken en vogeltaarten gemaakt worden. Daarnaast wordt gedemonstreerd hoe men kerstkaarten kan knippen. Veel van deze producten zijn dan ook te koop. Samen met vuurkorven, waxinelichtjes, een glaasje glühwein, een bord snert of een beker chocolademelk zijn er voldoende ingrediënten voor een sfeervolle middag.