Iedere speltak heeft een eigen opkomst met activiteiten toegespitst op de leeftijd van de groepen. Foto: PR
Iedere speltak heeft een eigen opkomst met activiteiten toegespitst op de leeftijd van de groepen. Foto: PR

Scouting Ruurlo viert zeventigjarig bestaan

Ruurlo – Het verenigingsgebouw ligt ietwat verscholen aan de rand van een bosperceel aan een zandweg niet ver ten noordwesten van het dorp. Een mooiere locatie is niet denkbaar. En daar zijn de leden van Scouting Ruurlo dan ook best trots op. En dat allemaal door zelfwerkzaamheid. Blokhut De Tuiterdbult aan de Gotinkveldweg vormt de uitvalsbasis voor de zeventig leden tellende vereniging die komend weekeinde haar zeventigjarig bestaan viert. En voor dit verjaardagsfeestje zijn zaterdag de huidige - maar ook de oud-leden uitgenodigd bij De Tuiterdbult. Zondag presenteren de scouts zich met allerlei activiteiten in het centrum van Ruurlo tijdens de Reurlse Winterdag/Winterplein.

Door Jan Hendriksen

In 1946 werd de Ruurlose 'padvinders' opgericht onder de oude naam van Ruurlo: Roderlo. In 1950 werd de naam, met dank aan de toenmalige baron van Kasteel Huize Ruurlo, gewijzigd in Van Heeckeren van Kell groep en kreeg men een eigen onderkomen aan de Hukkersdijk achter de voormalige burgemeesterswoning aan de Barchemseweg. Wegens verkoop van de grond werd de groep in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw gedwongen deze locatie te verlaten. Een enorme lening en grote zelfwerkzaamheid zorgen er in 1981 voor dat men een nieuw onderkomen aan de Gotinkveldweg realiseert.

Brand
In augustus 1982 slaat het grote noodlot voor de vereniging echter toe. Door een brand verliest Scouting Ruurlo niet alleen de blokhut maar ook nagenoeg de gehele inventaris. Dit betekent dat men weer helemaal opnieuw moet beginnen. Maar met behulp van verzekeringsgelden en dankzij medewerking van velen, zowel financieel als door persoonlijke inzet, kwam er weer een nieuw clubgebouw.

Speltakken
"Dat was net voordat ik lid werd", zo verklaart Marco Kasteel (42). De Ruurloër is al 32 jaar actief lid van de scoutinggroep en doorliep alle disciplines van de vereniging. Hij werd als welp lid en via de toenmalige 'verkenners' maakt de Ruurloër nu deel uit van de 'Stam' en is hij tevens bestuurslid van de vereniging.
Marco Kasteel: "Momenteel telt de scouting vijf 'speltakken'. De jongste groep (5-7 jaar) zijn de Bevers. Jongens en meisjes van zeven tot elf jaar heten Welpen en die van elf tot vijftien jaar oud heten Scouts. Explorers hebben de leeftijd van vijftien tot achttien jaar de leden van achttien jaar en ouder vormen de Stam. Iedere speltak heeft een eigen opkomst met activiteiten toegespitst op de leeftijd van de groepen. Het is een leuke en spannende vrijetijdsbesteding en voor een ieder creëren we een veilige en leerzame speelomgeving met uitdagende activiteiten."

Uitgedaagd
Dat laatste beaamt ook de huidige voorzitter van Scouting Ruurlo Pieter Coree (60). Coree heeft de nodige ervaring binnen de scouting. "Scouting is voor mij een prachtige vorm van vrijetijdsbesteding voor de jeugd. Niet alleen leren ze allerlei technieken waar ze later in hun leven plezier van kunnen hebben, er is ook plaats voor sport en spel. Ze worden uitgedaagd. En niet het minst belangrijke: Scouting is toegankelijk voor iedereen, ongeacht huidskleur, levensovertuiging, geslacht, handicap en dergelijke. We weten inmiddels dat scouting dankzij de structuur die geboden wordt ook een perfecte omgeving is voor jeugd met –zoals dat in het onderwijs wordt genoemd- een speciale leervraag. Dat alles zie ik ook binnen onze groep terug. Je leert bij Scouting samenwerken, een ander in zijn of haar waarde laten, de leiding nemen; waarden die in ieders leven van belang zijn."

Lustrumviering
Tijdens de zeventigjarige lustrumviering worden voor elke speltak zaterdagmiddag activiteiten georganiseerd. Zaterdagavond zijn oud-leden welkom. Ook is er een overzichtstentoonstelling ingericht over de geschiedenis met allerlei beeldmateriaal van de scoutinggroep. Tijdens de Reurlse Winterdag/Winterplein op zondag 11 december kunnen kinderen en jongeren die geen lid zijn van Scouting deelnemen aan diverse activiteiten in en rond de Dorpsstraat. Voor meer informatie over de Scoutinggroep: www.scoutingruurlo.nl of de Facebookpagina: www.facebook.com/scoutingruurlo.