Slipjacht in Ruurlo. Foto: Burry van den Brink
Slipjacht in Ruurlo. Foto: Burry van den Brink Foto:

Recorddeelname Ruurlose slipjacht

Ruurlo – Een recorddeelname van ruim zeventig 'jagers' en tientallen volgers. Perfecte bodemomstandigheden en prachtige passages. Een winters zonnetje met 'dampende' paarden en blaffende/jankende rennende honden. En geen noemenswaardige blessures. Kortom alles zat mee tijdens de slipjacht, afgelopen weekend.

Door Jan Hendriksen

Voorzitter Anton Bretveld van het Slipjachtcomité Ruurlo is zaterdagmiddag om iets voor vier uur in zijn nopjes als de meute honden bij de 'kill' ter hoogte van de doolhof aan de Hengeloseweg zich te goed doen aan een flink portie koeienpens als substituut voor de bejaagde 'prooi'. De leden van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereeniging (KNJV) proosten op dat zelfde moment op hun paard met een glas sherry in de hand op de goede afloop. Voor de 36ste keer werd zaterdag de Ruurlose slipjacht verreden.

In tegenstelling tot in Engeland wordt in Nederland niet op een echte vos gejaagd, maar op een lap stof (slip), die naar een vos ruikt. Verdeeld over drie verschillende runs joegen de ruiters en honden achter een sleepspoor dat 'sliptrekkers' door de landerijen hadden getrokken. En dat leverde een prachtig kleurrijk schouwspel op. Maar liefst tachtig sloten waren in de zeventien kilometer lange route opgenomen. Al voor de opening bij het verzamelen van de paarden en de meute honden op het Kerkplein, waar wethouder Patricia Hoijtink van de gemeente Berkelland het jachtgezelschap welkom heette, was het een drukte van belang. Er waren oppeppende klanken uit de instrumenten van het Corps des Sonneurs, de hoornblazers die de ruiters van de KNJV steevast vergezellen. Na het welkomstwoord en het neutje (de stirrup-cup) vertrok de karavaan onder begeleiding van de politie richting het Ruurlose buitengebied.

Captians Dinner
De recorddeelname was mede het gevolg van de belofte van de twee fieldmasters van de jacht, Pacal Hazeleger uit Arnhem en Bernhard Minnen uit Oosterbeek, aan de leden van de KNJV dat zij na afloop van de jacht bij café-restaurant De Keizerskroon op een Captians Dinner zouden trakteren. En dat was niet aan dovemansoren gezegd. "Dat is niet gebruikelijk en behoort ook niet tot de traditie. Maar we vonden het wel gepast. Van origine wordt een Captians Dinner genuttigd aan de tafel van de kapitein van een schip. Nu eten we het met z'n allen aan een tafel bij De Keizerskroon", zo laat Minnen weten. De basis van een Captains Dinner zijn in ieder geval kapucijners, ui, vlees(waren) en verschillende tafelzuren.

Gasten
Tot één van de speciale gasten aan de Ruurlose slipjacht behoorden Joost Gransberg en Hermance Gransberg- Van Heekeren van Kell uit Ruurlo. Helaas moest Hermance na de tweede run, die aan de Kapersweg in Veldhoek eindigde, de jacht beëindigen. Haar paard raakte licht geblesseerd. "We zijn geen lid van de KNJV maar van Zebraky Hounds. Een Tsjechische jachtvereniging die te vergelijken is met de KNJV", zo laat Hermance weten terwijl haar dochter Odylia (10) op een van de andere paarden die aan de jacht deelneemt stapt. Op naar de laatste run die via de buurtschap Varssel en 't Windmöllenveld, met daarbij enkele prachtige slootpassages, eindigt bij de doolhof.

Slipjacht in Ruurlo. Foto: Burry van den Brink