Een sfeervolle Reurlse Winterdag; de winterbarbecue was populair. Foto: Peter Vorderman
Een sfeervolle Reurlse Winterdag; de winterbarbecue was populair. Foto: Peter Vorderman Foto:

Gezellige drukte op Reurlse Winterdag

RUURLO - De traditionele Reurlse Winterdag trok zondag veel bezoekers. Ontspannen slenterend door de Dorpsstraat werden jong en oud getrakteerd op tal van activiteiten in herfst- en kerstsfeer. Ook aan 'koek en zopie' en muzikaal vertier ontbrak het niet. Drukte en gezelligheid alom.

Door Peter Vorderman

Het was een waterkoude middag, maar de sfeer in de Ruurlose Dorpsstraat heeft daar niet onder geleden. Bij de entree vanaf het Julianaplein werd het publiek op het terras van De Tapperij welkom geheten met stemmige christmas carols, gezongen door het mannenkoor 'Leedvermaak' uit Eibergen. "En die liederen klinken nog veel beter onder het genot van een glaasje of twee glühwein, gelooft u me", glimlachte een enthousiaste toehoorder. Een stukje verderop was er volop vertier voor de jeugd. Zo bereden jonge durfals met gespannen gezichtjes een kerstvariant van een 'mechanical bull'. Vermomd als rendier zag die er heel vriendelijk uit, maar bleek toch even bokkig als de echte stier. De jonge meisjes uit het publiek werden heerlijk vertroeteld door de dames van Ami Kappers, met mooie vlechten in hun haar en glitterende haarspeldjes.

Langs alle kraampjes slenterend, bleven ook de heerlijke barbecue- en houtvuurgeuren niet onopgemerkt. Deze nodigden uit tot een hartige snack van de winterbarbecue van keurslager Kuenen of een op houtvuur gebakken verse stroopwafel van de Boerendansers. De modeshow van Focus Fashion op het Dorpsplein zag er goed uit en werd vakkundig aan elkaar gepraat door ladyspeaker Lusanne Klein Kranenbarg (Lusanne Lingerie). Ook gaf het Ruurlose gezelligheidskoor 'Schouder aan Schouder' acte de présence op het Dorpsplein, met welklinkende liedjes vanaf de zestiger jaren tot nu. Scouting Ruurlo had ook allerlei leuke activiteiten voor de jeugd bedacht, variërend van broodjes bakken boven een houtvuur tot een GPS-wandeling door het dorp. Rondwandelende charmante kerstvrouwen deelden koekjes uit en bij Bakkerij Lievestro werd op oliebollen getrakteerd. En dit was slechts een deel van alle activiteiten.

Organisatie
De organisatoren van deze Winterdag, waaronder Sven Bonsel (Sven voor Ogen) keken met tevredenheid terug op het evenement. "Hoewel de organisatie toch wel de nodige voeten in de aarde heeft gehad, mag het resultaat er zijn, getuige de vele enthousiaste gezichten die ik heb gezien", aldus Bonsel.


Lessons and Carols in de Joriskerk

BORCULO - A Festival of Lessons and Carols heeft in Nederland tijdens de kersttijd een grote vlucht genomen. Om de viering van de kerstnacht eens anders op te zetten dan andere jaren, is besloten in deze dienst, waarin ds. J. Janssen voor zal gaan, lezingen (Lessons) te houden, afgewisseld met bekende, hoofdzakelijk Nederlandse liederen. De Lofstem onder leiding van Marianne Weenink zingt de Carols. De muzikale begeleiding is in handen van cantor/organist Roel Smit. Het wordt een interactieve dienst, waarbij de aanwezigen delen van de liederen mee kunnen zingen. De viering van de kerstnacht, 24 december, begint om 22.00 uur in de Joriskerk in Borculo.


'Het bejaardentehuis was zo slecht nog niet'

BERKELLAND - Afgelopen woensdag sprak Henk Markerink, als voorzitter van de protestants-christelijke ouderenbond Neede, de commissie Bestuur en Ruimte van de gemeente Berkelland toe. Deze afdeling van de ouderenbond heeft circa driehonderd leden en behartigt de belangen van 50-plussers in Berkelland. Markerink bracht de groeiende behoefte onder de aandacht van ouderen aan een tussenvorm van opvang die lijkt op het vroeger zo vertrouwde bejaardentehuis. Tegenwoordig is echter het motto dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, het liefst in de eigen woning. Voor wonen met een vorm van begeleiding is tegenwoordig een indicatie nodig, waar veel ouderen volgens de gangbare regelgeving gewoon geestelijk en fysiek nog 'te goed' voor zijn.

Maar voor veel ouderen bestaat volgens Markerink de dag er uit dat je om 9.00 uit je bed wordt gehaald door de thuiszorg. Je middagmaal die dag maak je klaar met een druk op de knop van de magnetron. Rond 20.00 uur komt de thuiszorg weer om je klaar te maken voor de nacht. Bezoek is er die dag niet geweest. Dagen en nachten duren zo lang.

Markerink hield daarom een pleidooi. "Het lijkt zo mooi, zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Maar is het wel altijd de beste oplossing? Wat als je afhankelijk wordt van thuiszorg? Als je alleen komt te wonen? Als je kinderen niet in de buurt wonen of geen tijd hebben, en je buren ook allemaal overdag werken of ook ouder dan 70 zijn? Uit een rondgang in eigen kring en tijdens een open dag van Livio in Neede, komen er toch vaak andere geluiden boven tafel. Dat het toch wel handig en verstandig is als je woont in een omgeving waar alles dicht bij de hand is en waar je makkelijker aanspraak in de directe omgeving hebt. Een soort seniorenplein of –resort met alle voorzieningen in de buurt, zoals: artsen, tandartsen, de fysiotherapie, een fitnesscentrum, de opticien, de groenteboer, de supermarkt, het busstation, de markt, het wandelpark, een eetgelegenheden, de kerk, etc. Ouderen betalen dan zelf de huur- en zorgkosten."

De voorzitter van de PCOB Neede memoreerde in dat verband de zevende plek van Berkelland als meest MKB-vriendelijke gemeente van Nederland. Hij vraagt zich af of er ook geen mogelijkheden op het gebied van de ouderenzorg liggen. Of daar niet meer rendement te halen is? Het wonen voor senioren in Berkelland, in de mooie Achterhoek, met alle noodzakelijke voorzieningen dichtbij, zou best beter gepromoot kunnen worden.

In de gemeenteraadsvergadering van 13 december staat het onderwerp wonen en zorg op de agenda. De uitdaging voor de gemeente is een visie op het wonen in Berkelland voor de (nabije) toekomt te formuleren. Samen met alle betrokkenen. De groeiende behoefte aan een tussenvorm van wonen voor ouderen had de verantwoordelijke wethouder Marijke van Haaren ook al eerder gesignaleerd. Henk Markerink doet een beroep op de commissie Bestuur en Ruimte en de Raad, om rekening te houden met deze behoefte onder ouderen.


Geslaagde kerstmarkt Geesteren

GEESTEREN - Afgelopen zaterdag was er een geslaagde kerstmarkt in Geesteren. De kramen stonden allemaal rond om het kerkplein, lekker knus bij elkaar. Muziekvereniging Amicitia, Midwinterhoornblazers en een muziekgroepje in de kerk zorgende voor extra gezelligheid. De Kerstman reed met kinderen in zijn arrenslee rondjes door Geesteren. Geesteren Bakt was ook een succes, in totaal hadden zich negen appeltaartbakkers en drie cupcakebakkers opgegeven.

Uitslag van de deze wedstrijd. 1. Nicole Roelofsen. 2. Carla Dinkelman. Bij de kinderen beste cupcakebakker Sten Rensink.