Met een frisse duik het nieuwe jaar in. Foto: PR
Met een frisse duik het nieuwe jaar in. Foto: PR Foto:

Frisse start nieuw jaar met duik in Hambroekplas

BORCULO - De Stichting voor Cultuur, Sport en Spel houdt ook in 2017 weer de inmiddels traditionele Nieuwjaarsduik in de Hambroekplas in Borculo. Iedereen is welkom op zondag 1 januari 2017 om 14.00 uur bij de Hambroekplas.

"Hopelijk is het weer ons goed gezind en kunnen we weer vele enthousiastelingen, verwelkomen, die het nieuwe jaar goed en fris willen beginnen in de Hambroekplas in Borculo", aldus de organisatie.

Er zijn ook dit jaar vrachtwagens – beschikbaar gesteld door Schuurman Schoenen – die als kleedruimte kunnen worden benut. Iedere deelnemer krijgt een t-shirt, voorzien van een speciale opdruk van 2017. Ook krijgt iedere deelnemer weer een Unox muts en kop warme erwtensoep.

Het terrein is bemand vanaf 12.00 uur. Voor de muzikale aankleding wordt gezorgd door Mike Gerritsen. Voor noodgevallen is duikteam Air4All Divers paraat. Mocht de recreatieplas onverhoopt bevroren zijn, dan zal de Nieuwjaarsduik worden afgelast.


Geheugenspreekuur in Borculo

BORCULO - Het geheugenspreekuur wordt op donderdag 22 december gehouden in Ontmoetingscentrum 't Hof, Hoflaan 3-5 in Borculo, van 10.00 uur tot 11.00 uur. Dit geheugenspreekuur is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder uit de gemeente Berkelland, die vragen hebben over hun geheugen of over andere klachten zoals piekeren, concentratieproblemen of somberheid. Het bezoek aan het geheugenspreekuur is gratis. Voor een folder, meer informatie of een overzicht van alle (regionale) geheugenspreekuren kan men contact opnemen met het secretariaat Preventie, tel. 088-9331180.

Op het geheugenspreekuur kan men zonder verwijzing van de huisarts terecht. In een persoonlijk gesprek beantwoordt een deskundi­ge vragen. De vragen kunnen ook gaan over een partner of één van de ouders. Indien van toepassing kan een korte geheugentest afgenomen worden. Het gesprek wordt afgerond met een vrijblijvend advies. Elke bezoeker krijgt een boekje met geheugentips.

Iedereen vergeet wel eens een naam of waar de sleutels zijn gebleven. Jongeren maken zich daarover geen zorgen, maar ouderen denken bij zo'n gebeurtenis al snel aan dementie. De vraag of er sprake is van gewone vergeetachtig­heid, ouderdomsvergeetachtigheid of dementie. Dit kan veel onzekerheid met zich meebrengen en mogelijk zelfs leiden tot het ontstaan of een toename van de (lichamelijke) klachten. Veel ouderen met zorgen over hun geheugen stappen niet of te laat naar de huisarts of een andere hulpverlener. Men vindt het moeilijk om het onderwerp aan te snijden of meent dat er aan geheugenklachten weinig te doen is. Dat laatste is echter vaak onjuist. Vergeetachtigheid kan veel verschillende oorzaken hebben zoals somberheid, een lichamelijk probleem of overbelasting doordat men zorgt voor een ander. Door niet over geheugenklachten te praten kan men zich onnodig ongerust maken of te lang rondlopen met een probleem dat mogelijk verholpen zou kunnen worden. Op het geheugenspreekuur heeft men de tijd en de deskundigheid om een eerste inschatting te maken wat de oorzaak van de geheugenklachten zou kunnen zijn en of verdere hulp nodig is.


Sander Geerink wint 1,40m bij Jumping de Achterhoek

GELSELAAR - Sander Geerink uit Gelselaar heeft tijdens Jumping de Achterhoek het 1.40m springen gewonnen.

In de PSC Lichtenvoorde Prijs op 1.40m niveau reed Sander Geerink zich in de spotlights. Hoewel er een stevig parcours voorgeschoteld werd, klopten maar liefst 23 ruiters aan voor de barrage. Geerink had Bentley N (v. Numero Uno) gezadeld, die onder alle tijden doordook. De Noorse Lisa Ulven werd tweede, voor Lennard de Boer.

"Dat was niet slecht. De laatste tijd gaat Bentley eigenlijk best goed. In Wierden won hij een proef, in Maastricht werd hij tweede, vorige week had hij hier drie keer prijs en nu wint hij weer. Hij springt veel foutloos. Hij is wat kijkerig en zocht de hindenissen niet echt op. Maar als je sneller rijdt, heeft hij weinig tijd van kijken", lacht Geerink, die Bentley sinds afgelopen juli internationaal start.
Voorheen liep zijn prijswinnaar onder het zadel van Jeroen Dubbeldam en diens partner Annelies Vorsselmans. De resultaten waren niet slecht. "Maar het klikte ook niet helemaal. Ik ben er blij mee, het is een fijn paard."