De schenking van Reitsema werd door de bewoners zeer gewaardeerd. Foto: PR
De schenking van Reitsema werd door de bewoners zeer gewaardeerd. Foto: PR

Ruurloër Henk Reitsema maakt mooi gebaar naar medemens

Chocolade voor bewoners Bundeling

RUURLO – Henk Reitsema bracht afgelopen week chocolade bonbons naar de bewoners van De Bundeling. Puur uit gebaar naar de medemens. "Ik vind dat gewoon leuk om te doen", aldus de Ruurloër.

Door Jan Hendriksen

In het verleden stond de 78-jarige Ruurloër Henk Reitsema vele jaren klaar voor een plaatselijke basisschool, die al bijna vier decennia lang maandelijks in Ruurlo oud-papier inzamelt.Vele jaren later, toen hij in het AMC-ziekenhuis in Amsterdam geconfronteerd werd met de ellende van kinderen die kanker hadden, stelde Reitsema zich een nieuw doel: geld inzamelen voor Stichting Kika (Kinderen Kankervrij) middels de inzameling van oud papier bij reisbureaus en allerlei verkooppunten.

Afgelopen week schonk Reitsema spontaan de bewoners van woonzorgcentrum Sensire De Bundeling in Ruurlo een doos chocoladebonbons. De schenking werd door de bewoners zeer op prijs gesteld.


WhatsApp borden geplaatst

Vervolg voorpagina

112
Nog breed leeft het idee dat 112 alleen mag worden gebeld bij zeer ernstige en levensbedreigende incidenten. Wijkagent Tom Nijland ontzenuwt dit hardnekkige misverstand: "Ook als u constateert dat een persoon zich verdacht gedraagt of auto op een verdachte plek staat of rijdt, mag 112 worden gebeld. Een nauwkeurig signalement en kenteken zijn daarbij uiteraard zeer gewenst". Waar mogelijk komt de politie polshoogte nemen en slaat de gegevens in ieder geval op in haar databank, wat helpt bij nader onderzoek en recherchewerk. Ook kunnen verbanden worden gelegd tussen meldingen in de regio. "Die extra ogen en oren van het publiek, helpen de politie absoluut in de uitvoering van ons werk", aldus Nijland.

Verder geeft Nijland aan dat politie en gemeente nadrukkelijk voorstander zijn van de gehanteerde Ruurlo-brede aanpak. "WhatsApp groepen voor individuele straten, hoe goed bedoeld ook, werken eigenlijk contraproductief. Boeven bewegen zich immers door de gehele bebouwde kom en beperken zich niet tot specifieke straten. De aansluiting met andere wijken wordt daarmee gemist en het overzicht gaat verloren. Bovendien zijn dat ook vaak groepen voor gezellige babbels, terwijl in buurtpreventie groepen uitsluitend moet worden gecommuniceerd over acute onveilige en verdachte situaties en dan nog alleen nadat 112 is gebeld", licht Nijland toe.

Dekkingsgraad
Masman memoreert dat Ruurlo inmiddels ruim 350 deelnemers heeft, maar geeft ook aan dat dit aantal nog niet voldoende is. Hij roept de bewoners van Ruurlo op om zich als deelnemer op te geven en dat ook te vragen aan buren, vrienden en familie. "Het succes van onze buurt WhatsApp en dus een veiliger Ruurlo is immers afhankelijk van een voldoende dekkingsgraad over de gehele bebouwde kom". Met een veelbetekenende knipoog voegt Van Oostrum daaraan toe: "Het zou zomaar kunnen dat we binnenkort de dekkingsgraad en ook de alertheid van de Ruurlose bevolking eens gaan testen."