Burgemeester Van Oostrum, Wijkagent Nijland, initiatiefnemer Wim Masman en enkele sectorbeheerders bij een van de WhatsApp borden aan een belangrijke invalsweg van Ruurlo. Foto: Peter Vorderman
Burgemeester Van Oostrum, Wijkagent Nijland, initiatiefnemer Wim Masman en enkele sectorbeheerders bij een van de WhatsApp borden aan een belangrijke invalsweg van Ruurlo. Foto: Peter Vorderman

Boeven in Ruurlo zijn gewaarschuwd

RUURLO - Met een bescheiden bijeenkomst zijn afgelopen vrijdag 9 december de WhatsApp-buurtpreventieborden aan de invalswegen van Ruurlo formeel in gebruik genomen. Burgemeester Joost van Oostrum en wijkagent Tom Nijland toonden zich zeer ingenomen met de Ruurlose burgerinitiatieven.

Door Peter Vorderman

Gevraagd naar zijn opvattingen over buurtpreventie, verklaarde Van Oostrum deze initiatieven toe te juichen. "Buurtpreventie draagt absoluut bij aan de veiligheid en we zien het zich als een olievlek uitbreiden binnen onze gemeente. We zijn er zo enthousiast over, dat de gemeente Berkelland zelfs beperkt financieel bijdraagt aan het operationaliseren van dergelijke plannen", aldus van Oostrum. Zo zijn de WhatsApp buurtpreventie borden gefinancierd door de gemeente.
Het aantal inbraken in Ruurlo kent helaas een stijgende lijn en er zijn reeds diverse WhatsApp-meldingen gedaan. Initiatiefnemer Wim Masman onderstreept het belang van het volgen van de juiste procedure en het betrachten van discipline. Masman: "Wij volgen het landelijke beleid van politie en gemeentes en hanteren ook de zogenaamde 'Saar procedure'. Dat komt erop neer dat bij het constateren van een verdachte situatie, altijd eerst 112 moet worden gebeld, alvorens een WhatsApp-melding te doen. Daarmee worden de buurtbewoners dan gealarmeerd. Ook is een goed signalement van de 'verdachten' belangrijk en kan worden opgetreden, indien dat zonder gevaar kan. Het plaatsen van niet relevante opmerkingen in de appgroepen drukken we vriendelijk maar onverbiddelijk de kop in."

Lees verder op pagina 7