Integratie statushouders als vertrekpunt

BERKELLAND - Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De gemeente krijgt van het rijk elk half jaar een aantal statushouders toegewezen en zoekt daarvoor vervolgens passende woonruimte. Berkelland trekt daarin samen op met wooncorporatie ProWonen. Tot nu toe ging het vooral om huurwoningen. Daar ontstaat nu echter krapte. Vandaar dat het college nu kiest voor opvang in tijdelijke woningen die worden geplaatst op in totaal negen braakliggende (bouw)terreinen in Ruurlo, Eibergen, Borculo, Beltrum en Neede.

Door Rob Stevens

Om welke locaties gaat het? In Ruurlo om de Nieuwe Weg en de Krashof; in Eibergen om de Rekkenseweg en de Beltrumseweg; in Borculo om Het Elbrink en de Haarloseweg; in Neede om de Hondelinkweg en de Braak; in Beltrum om de Meester Nelissenstraat. De exacte plaatsing van de tijdelijke woningen, evenals de uitvoering ervan, gebeurt in nauw overleg met buurtbewoners.
Burgemeester Joost van Oostrum: "De opvang tot nu toe is redelijk gelukt. Dat kan alleen niet langer in sociale huurwoningen omdat die ook beschikbaar moeten blijven voor andere woningzoekenden. Daarom gaan we nu tijdelijke - voor een periode van 5 tot 10 jaar - woningen aan het woonbestand toevoegen. Tijdelijk, omdat we niet structureel woningen aan het woonbestand mogen toevoegen in verband met de krimpende vraag in de regio. We kiezen bewust voor meerdere kleine locaties in plaats van één grote. Dat vergroot de kans op een succesvolle integratie van de statushouders. De locaties zijn gekozen op basis van een aantal criteria zoals: de aanwezigheid van voorzieningen in de buurt, eigendom, kwaliteit, bereikbaarheid en draagkracht. Eind februari maken we de definitieve keuze voor vijf locaties met elk twee tot drie tijdelijke woningen voor 8 tot 12 mensen per locatie. Voor 1 juli wordt zo de helft van het aantal aan de gemeente toegewezen 145 vluchtelingen ondergebracht, dat zijn gezinnen, tweetallen of individuen. Vier locaties houden we in reserve, mogelijk voor een volgende taakstelling van de landelijke overheid de tweede helft van dit jaar."
De schattingen zijn dat er dit jaar tussen de 58.000 en 93.000 statushouders landelijk gehuisvest moeten worden. Henk Meulenkamp van de wooncorporatie ProWonen: "Het is een van onze belangrijkste taken mensen met een urgentieverklaring een woning toe te wijzen, dus ook vergunninghouders. ProWonen betaalt de woningen. Statushouders betalen de huur van de woonruimte van hun uitkering. Het zijn uit hout opgetrokken huizen van goede kwaliteit die van binnen flexibel ingedeeld kunnen worden."
Voor omwonenden van de betreffende locaties en andere belangstellenden zijn informatiebijeenkomsten gepland: in Ruurlo donderdag 4 februari om 19.30 uur in Zaal De Luifel; in Eibergen maandag 8 februari in De Klok; in Borculo maandag 15 februari in Het Vierspan; in Beltrum woensdag 17 februari in de Hassinkhof; in Neede donderdag 18 februari in de Van Gellicumzaal in Het Assink lyceum.