Ervaringen met armoede en beleid in Berkelland delen

BERKELLAND - 'Rondkomen in Berkelland', was het thema van de workshop die maandag 1 februari in Neede door en voor mensen die met de sociale dienst te maken hebben, werd gehouden. De workshop is een initiatief van het Het Europees Anti Armoede Netwerk Nederland (EAPN NL), in samenwerking met de Regionale Cliëntenraad Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek.

Door Rob Weeber

Tijdens de workshop kreeg iedere deelnemer de kans om zijn ervaringen te delen omtrent armoede en het minima- en bijstandsbeleid van de gemeente Berkelland. De bijeenkomst in Berkelland was de tweede in een serie van drie, na Winterswijk en voor Oost Gelre.
Het EAPN is in 1990 opgericht door Jacques Delors, oud-voorzitter van de Europese Commissie tussen 1985 en 1995, en streeft naar een sociaal Europa zonder armoede en sociale uitsluiting. Inmiddels omvat het achttien Europese organisaties en 31 nationale netwerken.
Ook in Nederland wil het de mensen een podium en een stem geven, omdat het van mening is dat er te weinig met de armen zelf gesproken wordt. Volgens de dagvoorzitter in Neede, penningmeester Jo Bothmer van EAPN NL, is de bijeenkomst vanuit een positieve insteek bedoeld.
"De workshops worden in samenwerking met de cliëntenraad en de gemeenten georganiseerd. Daarbij wordt niet alleen de vraag gesteld wat de deelnemers van het gevoerde beleid binnen hun gemeente vinden, maar ook de vraag wat ze zelf aan armoedebestrijding doen, hoe ze zelf in beweging komen. Het lijkt onnodig, maar het thema armoede en sociale uitsluiting is actueler dan ooit. Reeds een op de negen mensen in ons land heeft hiermee te maken. Een op de vijf huishoudens heeft overmatige schulden bovendien."
Met medewerking van de onafhankelijk voorzitter van de Regionale Cliëntenraad Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek Alphons Olthof, enkele medewerkers van de cliëntenraad en wethouder Han Boer van Economische Zaken werd er in twee ronden aan verschillende tafels gediscussieerd over het minimabeleid van de gemeente Berkelland en de rol van de cliëntenraad.
Deze laatste immers brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de gemeente met betrekking tot het gevoerde beleid en de uitwerking ervan. Saillant detail was onder meer dat het bestaan en de rol van de cliëntenraad lang niet bij iedereen even bekend is.
Na afloop kon iedere tafel bij wijze van samenvatting een kernpunt naar voren brengen, een van de punten van zorg die voor verbetering vatbaar was. De rest van de verzamelde inbreng wordt overigens gebundeld en een-op-een aan de betreffende beleidsambtenaar van de gemeente overhandigd. Daarnaast worden de drie verslagen van de betrokken gemeenten ook nog eens in Den Haag aangeboden.
De almaar stijgende eigen bijdrage bleek een punt van zorg en dan met name het ontbreken van een vergoeding hiervoor. De hoogte van het bedrag zou een drempel opwerpen voor het bezoek aan de arts. Een ander punt was de oproep aan de cliëntenraad om het totale sociaal-maatschappelijke netwerk met betrekking tot hulpverlening in kaart te brengen, waaronder bijvoorbeeld Humanitas valt. Er bestaan veel initiatieven waar mensen gebruik van kunnen maken, maar lang niet iedereen weet wat er is. Toegang tot het internet was een volgende opmerking. Nu bestaat er alleen een vergoedingsmogelijkheid voor gezinnen met kinderen, maar er zijn ook bijvoorbeeld AOW'ers die eenzaam zijn, maar geen geld hebben voor internetaansluiting. Een punt dat al in de eerste discussieronde naar voren kwam, was dat van de informatievoorziening naar de cliënten toe. Het is zeer onduidelijk welke mogelijkheden het minima- en bijstandsbeleid biedt en welke criteria er gelden. De voorlichting van de gemeente naar de cliënt zou te smal zijn en niet uitvoerig genoeg.
Wethouder Han Boer beloofde het komende verslag in detail te bekijken en de vragen vanuit een politiek standpunt te beantwoorden.