De optocht in Neede vormde een kleurrijk geheel. Foto's Rob Weeber
De optocht in Neede vormde een kleurrijk geheel. Foto's Rob Weeber Foto:

Grote Carnavalsoptocht Neede

NEEDE - Het is zonder twijfel het uithangbord van het Needse carnaval, de optocht. Ieder jaar, als het dorp weer een paar dagen is overgeleverd aan het feestregime van de Vlearmuzen, trekt er een lange stoet fraai uitgedoste wagens door het dorp, bezet met en vaak voorafgegaan door exotische geklede carnavalsvierders. Je kunt er wel of niet iets mee hebben, maar feit is dat je er niet omheen kunt. Ook dit jaar hebben de deelnemers weer flink uitgepakt. Maar liefst 78 wagens doen mee. Daarmee is de Grote Carnavalsoptocht Neede, zoals hij officieel heet, veruit de grootste in de directe omgeving.

Door Rob Weeber

Op zondagmorgen, de dag van de optocht, is optochtleider Gerjan Grevelink al vanaf 07.00 uur in touw. Met tien andere collega's en 27 verkeersregelaars is hij verantwoordelijk voor een goed en vooral ook veilig verloop van de tocht. Meedoen betekent je aan de regels houden, zowel wat betreft de grootte van de wagen als ook bijvoorbeeld aan het verbod op glas tijdens de optocht. "We beginnen al in september met de eerste voorbereidingen", vertelt Grevelink. "Dan worden de eerste gesprekken met de gemeente en brandweer gevoerd met betrekking tot de benodigde vergunningen.

Maar liefst 78 wagens in optocht

Een samenwerking overigens die ieder jaar bijzonder prettig en constructief verloopt. Vanaf die tijd bezoeken we ook alle wagens in opbouw. In de regel een keer, maar nieuwe deelnemers kunnen wel 2 a 3 keer bezocht worden. De maandag en dinsdag voor het carnavalsweekend worden alle Needse deelnemers nog eens bezocht. De dag erna bezoeken we de deelnemers uit Haaksbergen."

Grevelink ziet de laatste jaren een toename van het aantal wagens dat begeleid wordt door een loopgroep. Deze deelnemers lopen zingend en dansend vooruit en versterken het thema van de betreffende wagen. Ook het niveau van de deelnemers neemt volgens hem toe, niet in de laatste plaats door de zorg die de organisatie eraan besteed. Jongeren die voor de eerste keer deelnemen kiezen vaak voor laagdrempelig jolijt.

Ze bouwen een zogenaamd heidehutje of zuipkeetje, waar het meer om het bier en plezier gaat dan om de wagen zelf. Om dergelijke groepen niet af te schrikken, krijgen ze drie jaar de tijd om naar een ander concept over te gaan, zorgvuldig begeleid door de optochtorganisatie.

Tegen 15.00 uur rijdt de caravan het volgepakte centrum van Neede binnen, voorafgegaan door de prinsenwagen met prins Jan I en zijn adjudant. Daarachter rijdt de wagen van partnergemeente Gescher. Muziekbands en loopgroepen doorklieven de rest van de stoet bonte wagens met hossende mensen en dreunende muziek. Opvallend dit jaar bijvoorbeeld is het piratenschip van de Combineerkeerls, gemaakt door jongeren van 15 en 16 jaar uit Neede en Eibergen. Ook de casinowagen van 'De Saaie Piemels' ziet er echt carnavalesk uit. Met slechts een heidehutje onder de deelnemers, lijkt de organisatie haar zin te krijgen. Leve de optocht, Alaaf!


Carnaval zonder beperking

NEEDE -Donderdagavond was de jaarlijkse avond van het 'Carnaval zonder beperking', de carnavalsavond voor juist mensen met een licht verstandelijke of lichamelijk beperking. Vier VTB's, vrijetijdbestedingsclubs uit Neede, Winterswijk, Lochem en Eibergen en een zorgboerderij uit Haarlo zorgden voor wederom een onvergetelijk avond in café De Olde Mölle in Neede. Direct vanaf de start zat de stemming er al goed in en op de oude kaskraker 'Ik heb een heel apart gevoel van binnen' van Corry Konings dansten de rolstoelen en hun begeleiders soepel de polonaise.

Rouleerden de avonden vroeger nog onder de deelnemende clubs, de laatste 25 jaar wordt het evenement in Neede georganiseerd, met medewerking van het NCG de Vlearmuze, het Needs Carnavals Genootschap. Iedereen was dan ook aanwezig, Prins Jan I, jongerenprins Pim Wegdam, de Raad van Elf, de Vlearmoesband, de dansmarietjes en niet te vergeten de kersverse voorzitter van het NCG De Vlearmuze Ria Ruiterkamp. Met zo'n 120 man binnen was de zaal goed gevuld. Het toont maar weer aan dat de betekenis van carnaval verder gaat dan hossende, bierdrinkende massa's. Met avonden voor speciale doelgroepen als ouderen en mensen met een beperking toont het carnaval haar maatschappelijke betrokkenheid.