Digitale waarschuwingstekst tegen inbrekers bij binnenkomst van Neede. Foto: Rob Weeber
Digitale waarschuwingstekst tegen inbrekers bij binnenkomst van Neede. Foto: Rob Weeber Foto:

Berkelland alert op inbraken

Berkelland -Inbraak is van alle tijd en zal hoogstwaarschijnlijk nooit geheel uitgebannen kunnen worden. Maar feit is wel dat we er persoonlijk liever niet mee te maken krijgen. Afgaande op de statistieken van 2016 echter is het jaar voor de gemeente Berkelland slecht van start gegaan. In de eerste 6 weken van dit jaar zijn er 22 inbraakmeldingen geweest, waarvan er 3 in de categorie poging tot inbraak vielen. Ter vergelijking, in 2015 lag het aantal op 14 stuks, ruim 30% lager. Tijd dus voor de politie om het zogenaamde 'donkere dagen offensief' in te zetten.

Door Rob Weeber

Desgevraagd bevestigt de politie Achterhoek-Oost de extra inzet die echter voor een deel achter de schermen plaats heeft. Er is een specialistisch woninginbraakteam geformeerd dat aan de hand van de binnengekomen meldingen patronen probeert te ontdekken. Eventueel aangetroffen sporen worden bijvoorbeeld vergeleken met bestaande informatie in de databases, wat hopelijk tot gerichte informatie over de daders leidt. Het beleid moet leiden tot het op staande voet aanhouden van daders. Dat kan echter alleen als er extra ogen actief zijn in de buurten waar de inbraken worden gepleegd. Meer en meer is de politie afhankelijk geworden van de samenwerking met de burger, met de buurtbewoner.

Steeds meer buurten richten bijvoorbeeld een zogenaamde buurt-WhatsAppgroep op waarmee ze real time verdachte informatie met elkaar en met de politie kunnen delen. Ook bestaat er de mogelijkheid tot Twittercontact met de wijkagent. Hiermee is echter tegelijkertijd de achilleshiel van het beleid blootgelegd. Succes met het op heterdaad betrappen van inbrekers staat en valt met de alertheid en meldingsbereidheid van burgers. Iedereen die iets verdachts ziet, zou dit moeten melden via 112 of 0900-8844, ook al blijkt het achteraf loos alarm. Daarnaast zijn er volgens de politie eenvoudig andere maatregelen te nemen die verdachte personen afschrikken, zoals iemand gedag zeggen. Mensen die niet willen opvallen, krijgen dan het gevoel dat ze gezien zijn.

Ook de gemeente Berkelland voert in samenwerking met de politie een actief beleid in de strijd tegen inbraak. Na ieder voorval stuurt zij een brief aan de omliggende bewoners in een straal van 100 meter met daarin de melding van de inbraak en de oproep om alert te zijn op verdachte situaties. In het buitengebied is de straal zelfs 250 meter. Ze wijst tevens op het belang van melding maken van verdachte situaties via 112. Dat verhoogt de pakkans op heterdaad. Nu nog is het volgens haar zo dat slechts 1 op de 9 verdachte situaties gemeld wordt. Dat moet dus beter. Verder wordt er via de digitale informatieborden bij binnenkomst van het dorp Neede gewaarschuwd voor inbrekers.
Meer gemeentelijke informatie over de inbraaktoename in Neede/Berkelland kan men in deze krant in 'Berkelbericht' lezen.