Burgemeester Joost van Oostrum geeft tekst en uitleg. Foto: Rob Weeber.
Burgemeester Joost van Oostrum geeft tekst en uitleg. Foto: Rob Weeber. Foto:

Keuze huisvestingslocatie
statushouders roept vragen op

NEEDE - Donderdagavond was de laatste bijeenkomst in de serie van 5 in het kader van de toewijzing van woonlocaties voor zogenaamde statushouders. In een druk bezette Van Gellicumzaal in het Assink Lyceum in Neede gaf burgemeester Joost van Oostrum uitleg over het voorgenomen besluit van het college met betrekking tot de locaties van de geplande tijdelijke woningen. Op 1 maart wordt het besluit definitief.

Door Rob Weeber

Statushouders zijn voormalige vluchtelingen die inmiddels verblijfsgerechtigd zijn voor ons land. Zij hebben vanuit die status recht op een woning. Door het toewijzen van een reguliere woning kan bovendien het maatschappelijk integratieproces makkelijker op gang komen. De gemeente Berkelland heeft vanuit de provincie de opdracht gekregen om voor 1 juli van dit jaar 53 statushouders te huisvesten die worden toegewezen door het COA. Bijkomende opgave echter is de achterstand voor 28 mensen die de gemeente vorig jaar heeft opgelopen, waardoor er het komende halfjaar voor 81 mensen een plek moet worden gevonden.

Negen locaties
De statushouders worden daarbij over 9 locatie in 5 kernen verdeeld, de 4 grote kernen en Beltrum. De 4 grote kernen krijgen twee locaties toegewezen, Beltrum een. Per locatie worden er maximaal 2 a 3 woningen neergezet, elke geschikt voor 4 personen.

Hiermee kiest de gemeente voor kleinschalige woonprojecten en voorkomt clustervorming van grotere groepen mensen. De locaties zijn voor maximaal 10 jaar, waarbij na 5 jaar een evaluatiemoment ingebouwd wordt. Na 10 jaar dienen er alternatieve locaties te worden gezocht.

Van Oostrum legde uit dat aan de keuze een langdurig en zorgvuldig traject vooraf is gegaan. Er zijn gewoonweg niet voldoende sociale huurwoningen beschikbaar, waardoor er tijdelijke woonlocaties bij worden gebouwd. Samen met ProWonen zijn alle mogelijk in aanmerking komende locaties bekeken, inclusief de mogelijkheid tot het huren van particuliere woningen. Belangrijke criteria daarbij waren onder meer de snelheid waarmee gebouwd kan worden en de afstand tot openbaar vervoer, scholen en winkels. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Braak en de Hondelinkweg.

Gaandeweg de zeer ordelijk verlopen discussie die erop volgde, werd duidelijk dat er van te voren met de betrokkenen al druk overlegd is geweest.

Met name de twee bewoners van de Hondelinkweg hadden al het nodige voorwerk met de gemeente achter de rug. Hun argument was ten eerste dat zij in tegenstelling tot de gemeente wel particulieren kenden die hun woning tegen normale prijzen aan de gemeente wilden verhuren. Verder wezen ze op de desastreuze gevolgen voor de nog braak liggende percelen.

Crisis 2008
De ontwikkeling van de Hondelinkweg was al niet onder een gelukkige gesternte van start gegaan met de crisis in 2008. Nu er eindelijk weer belangstelling voor de uitgifte van kavels ontstond, zette de gemeente daar voor 10 jaar een rem op door de locatie aan te wijzen als woonlocatie voor statushouders, vonden de bewoners. Zij wezen in dit kader ook op andere geschikte locaties die leeg stonden, zoals het appartementencomplex Els en Beuk van voormalig verzorgingstehuis 't Meijersveld, de locatie Bastion of de lege plekken in de Oudestraat.

Zorgvuldig
Van Oostrum echter gaf nogmaals aan dat de gemeente alle locaties zorgvuldig had bekeken met ProWonen en uiteindelijk op de twee genoemde locaties was uitgekomen. Beide locaties bovendien hebben al een woonbestemming. Voor de gemeente is verder het tijdelijk karakter van de woningen van belang. De krimpontwikkelingen in de Achterhoek en dus ook in Berkelland zorgen ervoor dat de gemeente geen nieuwe woningen wil realiseren die toekomstige leegstand kunnen bevorderen. Volgens van Oostrum is de verwachting dat de gemeente Berkelland over 5 tot 20 jaar zo'n 6000 a 8000 minder inwoners zal tellen.

Extra veiligheid
Ook de buurtbewoners van de Braak hadden de nodige vragen over de ontwikkeling daar. Wordt er bijvoorbeeld voor extra veiligheid gezorgd? Kan de burgemeester garanderen dat het maar voor 10 jaar is? Wie komen er, alleenstaanden of gezinnen? Wat gebeurt er als de bewoners eerder wegtrekken, wordt het gebouw dan afgebroken?

Van Oostrum legde uit dat er geen zicht dan wel invloed is op de samenstelling van de nieuwe bewoners. Dat bepaalt het COA. Landelijk gemiddelde echter is dat de woningen door 2,7 personen bewoond worden. Ook over de verblijfsduur kon hij kort zijn.

Statushouders krijgen eenmalig een woonruimte toegewezen en zijn daarna vrij om te besluiten waar ze heen gaan. Het kan dus zo zijn dat iemand na een jaar naar bijvoorbeeld het westen vertrekt. Er komt geen extra politie-inzet. Wel worden eventuele incidenten openbaar gemaakt. Ook gaf hij een harde garantie over de maximale termijn van 10 jaar.

Aan het einde van de avond ontstond de indruk bij de bewoners dat de gemeente haar besluit al genomen had, hoewel 1 maart pas de officiƫle datum is.
Verder leek zij niet bereid te zijn de locatie op de Hondelinkweg in te ruilen voor particuliere woningen mochten deze zich voor 1 maart alsnog aandienen. Ook het argument van de woonbestemming van de grond bleek niet doorslaggevend.

Van Oostrum gaf zelf in de discussie aan dat iedere gemeente een vrijstelling binnen de Wet ruimtelijke ordening heeft om voor statushouders daar te bouwen waar zij dit nodig acht.

Uiteraard mag iedere burger hiertegen bezwaar aantekenen.