Berend Lebbink, Dirk van der Houwen, Aldert Glas, Jaap Bijker (vlnr).
Berend Lebbink, Dirk van der Houwen, Aldert Glas, Jaap Bijker (vlnr). Foto: Henk Klein Holte

`Schakel ons in bij te hoge WOZ-waarde'

ACHTERHOEK – Het is de tijd waarin bij de gemeenten de jaarlijkse beschikking van de WOZ-waarde van woningen, bedrijfsobjecten en sportcomplexen weer de deur uit gaan. Om de mensen bij te staan die een niet-kloppende WOZ-waarde op de deurmat zien vallen, is er het WOZ-taxatieteam Achterhoek. Jaap Bijker uit Borculo, Dirk van der Houwen uit Vorden en Berend Lebbink uit Azewijn zijn drie WOZ-taxateurs die de handen ineen hebben geslagen. Jurist Aldert Glas uit Enschede zorgt voor het formele bezwaar en eventueel beroep en hoger beroep.

De gemeenten zitten er nog wel eens naast met de vastgestelde WOZ-waarde, die gebruikt wordt om diverse belastingen te berekenen. Berend Lebbink, coördinator van het WOZ-taxatieteam Achterhoek begrijpt dat ook best. "De gemeente heeft er de handen vol aan. Het is daarom grotendeels geautomatiseerd en ze werken met modelwaardebepaling. Een aantal modelwoningen in diverse categorieën wordt gebruikt om andere woningen mee te vergelijken en zo hun WOZ-waarde te bepalen. Dat gaat op kenmerken, waaronder de waarde per kubieke meter inhoud en de grootte van het perceel in vierkante meters. Daar rolt dan een waarde uit... en dan sla je de plank nog wel eens mis", weet Lebbink.
Want wat als de woning uitkijkt op een tankstation in plaats van op –zoals de modelwoning- een groenvoorziening? Of dat die is gelegen naast een drukke horecagelegenheid in plaats van in een rustige woonwijk. "Dan ontstaan waardeverschillen en die kunnen aanzienlijk zijn", zegt Lebbink. "Er is bij de gemeenten geen tijd, en geld, om alle gegevens te updaten. Achterstallig onderhoud wordt vaak niet goed meegenomen in de bepaling, maar is wel van invloed op de waarde van een object." De makelaar uit Azewijn geeft een recent voorbeeld uit de praktijk. "Een belanghebbende wilde bezwaar maken en wendde zich tot ons. Het betrof een bedrijfspand met woning, geschat door de gemeente op 1.040.000 euro. Veel te hoog. Na bezwaar werd de WOZ-waarde verlaagd naar 990.000 euro. Hiermee waren wij het volstrekt niet eens, want onze taxateur had gewaardeerd op 850.000 euro. Dus is beroep ingesteld bij de rechtbank. Voordat de zaak bij de rechter behandeld werd, stelde de gemeente een verdere verlaging naar 845.000 euro voor. Zodat we het beroep introkken. Maar de clou van het voorbeeld is, dat je als belanghebbende niet weet of een voorstel voor een correctie door de gemeente wel juist is. Dus laat dat aan ons over en schakel ons direct in." Lebbink wijst ook op de voordelen voor de gemeente: "De gemeente krijgt hierdoor wel een opgeschoond bestand." Hij vervolgt: "De toezichthouder, de Waarderingskamer staat de werkwijze van de gemeenten toe mits de grote bulk maar oké is. De gemeente denkt: als we er echt naast zitten komen de bezwaren wel. De foutmarges worden voor lief genomen omdat alle objecten telkens afzonderlijk taxeren onbetaalbaar is."
Het inschakelen van WOZ-taxatieteam Achterhoek levert de bezwaarmaker de eerstkomende jaren een reële WOZ-waarde op. "Als de correctie goed wordt verwerkt. Want we zien nog al te vaak dat een bezwaarmaker een verlaagde WOZ-waarde krijgt, maar dat het jaar erop door het gebruik van de oude gegevens opnieuw een te hoge WOZ-beschikking ontvangt. Wij onderbouwen de taxatie en houden de gemeente er ook de jaren erna aan, zodat men blijft profiteren van de verlaagde WOZ-waarde. Ik wel er wel bij zeggen dat we wel de belangen van burger en gemeente afwegen. We willen absoluut niet muggenziften."


www.wozcontratax.nl