Film over heden, verleden en toekomst van de Berkel. Foto: PR
Film over heden, verleden en toekomst van de Berkel. Foto: PR Foto: Verona Westera

Film over de Berkel bij Erfgoedcentrum

BERKELLAND - Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers vertoont op donderdag 7 april vanaf 19.30 uur natuur- en cultuurhistorische films van Eibergenaar Ben Tragter.

De Berkel in de 21e eeuw. Deze documentaire gaat over het heden, verleden en de toekomst van de Berkel. De film volgt de natuur en het landschap van de Berkel van de oorsprong bij het Duitse Billerbeck tot aan de monding in de IJssel bij Zutphen en geeft een toekomstbeeld van deze rivier. De film kreeg in 2006 zilver op het Nationale Amateurfilmfestival.

Jubileumdocumentaire over het Vragenderveen en haar beheerder, de Stichting Marke Vragender Veen, die in 2006 50 jaar bestond. De film won in 2006 het Euregio Filmfestival. De natuurbeleving van Hendrik ten Elzen, zakenman in köttelpeerkes. Een interview en rondgang door de hoogstamkwekerij met Hendrik ten Elzen, kweker van oude fruitrassen, die een geheel eigen kijk op zijn omgeving heeft.

Eibergenaar Ben Tragter houdt zich met hart en ziel bezig met de natuur- en cultuurhistorie in de Oostelijke Achterhoek. Hij is verbonden aan de Meester H.W. Heuvelstichting en boerderijmuseum De Lebbenbrugge en ontving in 2006 de Mooi-Gelderlandprijs voor personen die zich verdienstelijk maken op het gebied van natuur en cultuur. Sinds 1980 maakt hij films over zijn geboortestreek. Hij is verbonden aan de Stichting Staring Advies, die zich bezig houdt met onderzoek en advisering op gebied van natuur en landschap.

Programma: 19.00 uur Inloop; 19.30 uur: Inleiding op de films door Ben Tragter; 19.40 uur: De Berkel in de 21e eeuw; 20.20 uur :Gelegenheid tot stellen van vragen aan Ben Tragter; pauze; 20.45 uur: Het Vragenderveen leeft!; 21.05 uur: De natuurbeleving van Hendrik ten Elzen, zakenman in köttelpeerkes; 21.30 uur: Gelegenheid tot stellen van vragen aan Ben Tragter; 21.45 uur: Einde programma.

De bijeenkomst is bij Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem. Entree: € 2,50. Aanmelden via info@ecal.nu of 0314-787078.


Land- & Tuinbouwbeurs Oost-Nederland

Regio - Vorig jaar manifesteerden zich 235 standhouders en trok de Land- & Tuinbouwbeurs Oost-Nederland bijna 19.000 geïnteresseerden. De pijlers voor de komende editie die van dinsdag 31 mei tot en met donderdag 2 juni plaatsvindt zijn gericht op driehonderd standhouders en 25.000 bezoekers. De organisatoren van de vakbeurs willen dit jaar de beurs nog breder trekken voor bezoekers en exposanten waarin Gelderland, Twente, Brabant en Duitsland centraal staan.

Door Jan Hendriksen

Door het uitnodigingsbeleid nog uitgebreider in te zetten, zullen op deze manier nog meer agrariërs de weg weten te vinden naar Zelhem, zo verwacht beursorganisator CNO-Expo. De beurs zal onder andere worden uitgebreid met diverse nieuwe thema's en congressen zoals een congres 'Marktmacht', een loonwerkers morgen inclusief lunch, een congres Intensieve Veehouderij, een Tuin- & Erf plein, een Jacht Paviljoen, een 'Flirt Tent' Eten en Daten voor vrijgezelle agrariërs, een biologisch paviljoen en een live fokveeveiling.

Drie dagen lang is Zelhem eind mei en begin juni hét trefpunt voor ondernemende melkveehouders, akkerbouwers en agrariërs met een gemengd bedrijf en bosbouw. Alle informatie is tijdens de vakbeurs voorhanden welke bezoekers direct in hun bedrijf kunnen toepassen. Deze vakbeurs is de perfecte gelegenheid om live ontmoetingen om te zetten in direct zaken doen. De locatie van de Land- & Tuinbouwbeurs is te vinden op de hoek van de Ruurloseweg en Petersdijk tussen Ruurlo en Zelhem. De beurs is dagelijks van 13.00 tot 22.00 uur geopend.

Land- & Tuinbouwbeurs Oost-Nederland wordt georganiseerd door beursorganisator CNO-Expo uit Rijssen. CNO-Expo is gespecialiseerd in het organiseren van vakbeurzen. Het beursconcept dat gehanteerd wordt laat zich omschrijven als innovatief, actueel, dynamisch en professioneel, waarbij het overbrengen van marktkennis centraal staat.


Film over heden, verleden en toekomst van de Berkel. Foto: PR