Jan te Kluve. Foto: Bas Weetink.
Jan te Kluve. Foto: Bas Weetink. Foto:

'Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters

BERKELLAND - Het kunstzinnig boekje 'Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters' is de opvolger van 'Oude meesters van nu', de serie portretten over Achterhoekse kunstschilders die recent in het Achterhoek Nieuws heeft gestaan. De titel is wederom als knipoog bedoeld, echter dit keer niet naar het verleden, maar naar het heden, naar de passie waarmee diverse Achterhoekse 3D kunstenaars hun objecten vervaardigen. In het boekje zijn 22 kunstobjecten van steen, hout, brons, keramiek, glas en edelmetaal opgenomen, stuk voor stuk pareltjes van bevlogen kunstenaars. Naast hun werk geven de kunstenaars ook een inkijk in hun privéleven, in de weg die ze hebben afgelegd om hun talent te kunnen ontwikkelen. Bijzonder dank ook gaat uit naar muze en kunstminnaar Frank Weetink, de man die letterlijk het gezicht achter het initiatief is. Vandaag het laatste portret in de serie van 13.

Beeldend kunstenaar en bronsgieter?
Jan te Kulve

"Kunst voor mij is de moeite die mensen nemen om stil te blijven staan bij een kunstwerk, om ernaar te kijken en het aan te raken. Door gebruik te maken van verschillende zintuigen, moet het beeld prikkelen, uitlokken en vragen oproepen. Het liefst moet een werk zelfs meerdere keren bezocht worden."
Jan te Kulve (1954) was op vroege leeftijd al geïnteresseerd in vormgeving. Het was een uitdaging voor hem om uit hout of met klei een vorm te verkrijgen die het oog streelde en vooral ook aaibaar was. Ondanks dat hij een cursus houtsnijden in binnen- en buitenland (Brienz, Zwitserland) volgde, koos hij toch voor een loopbaan in het onderwijs. In de 70'er jaren deed hij de lerarenopleiding richting handvaardigheid en kwam zo met allerlei materialen in aanraking. Dit was voor hem het moment waarop hij besefte ook met kunst bezig te willen zijn. Maar het waren zijn leraren die hem stimuleerden om met brons aan de slag te gaan. Zij zagen zijn talent in vormgeving en nodigden hem uit binnen hun eigen ateliers. In ruil voor allerlei hand en spandiensten, zoals het maken van mallen, leerde hij het ambacht en mocht van hun ovens gebruik maken. Sinds die tijd heeft hij het bronsgieten altijd gecombineerd met zijn baan. Later nam hij zelfs zijn eerste oven van hen over en startte zijn eigen atelier.
Bronsgieten begint bij het maken van een vorm, bijvoorbeeld uit was of klei. Pas als die vorm naar volle tevredenheid tot stand is gekomen, wordt hij uiteindelijk in brons gegoten. Brons is voor hem het ultieme materiaal, het heeft afhankelijk van de bewerking altijd een andere uitstraling. De ene keer geeft hij het een hoogglans mee, de andere keer laat hij het bij een schorsachtige, ruwere structuur of combineert hij beide. Dit contrast laat een beeld soms hard en dan weer zacht overkomen. Maar het allerbelangrijkste vindt hij de tastbaarheid van een beeld. Al in zijn jeugd ergerde hij zich aan musea met de bordjes 'niet aanraken'. Als je niet kunt voelen, dan ervaar je niet de ziel van het kunstwerk en prikkel je je fantasie onvoldoende.
Jan maakt zowel figuratieve als abstracte beelden. Bij de eerste categorie is er nauwelijks sprake van deformatie en wordt een beeld min of meer natuurgetrouw weergegeven. Het moet zogezegd kloppen. Het hierbij afgebeelde werk is getiteld 'Op weg naar groei'. De hoogglans bol ligt aan de ene kant vast tegen de krul aan en symboliseert daarmee de geborgenheid. Aan de andere kant ligt hij vrij en duidt op groei richting de volwassenheid.

Jan is al enkele jaren lid van de Kunstkring BArt en ziet het collectief als het belang ervan.

Exposeren doet hij niet of nauwelijks. Omdat hij veel in opdracht werkt, heeft hij weinig beelden in voorraad. Wel is het altijd mogelijk om bij hem thuis een afspraak te maken. Zij werk is te zien op :www.tekulve.nl.


Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met tweeëntwintig 3D kunstenaars bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs bedraagt € 10.

Werk van Jan te Kluve. Foto: Bas Weetink