Raoul Kluivers met zijn hond bij een Canadese kano. Foto: Rob Weeber
Raoul Kluivers met zijn hond bij een Canadese kano. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

Buitensportcentrum De Voshaar ontvangt Canada

EIBERGEN - Van 2 tot 17 april ontvangt Buitensportcentrum De Voshaar in Eibergen weer Canadese Gidsen en Instructeurs die onder de titel 'Canadian Skills' deels unieke cursussen voor Nederland geven op het gebied van overlevingstechnieken in het wild. Brenda Holder, Dave Holder, Tracey Klettl en Tim Mearns zijn dit keer de bezoekende gasten, allemaal extreem ervaren gidsen en instructeurs die ook in Canada bij de inlandse gidsenopleidingen betrokken zijn.

Door Rob Weeber

Eigenaar Raoul Kluivers is zichtbaar in zijn sas met de toegezegde komst van de Canadezen. "Ik kom al heel lang in Canada en vindt het een fantastisch land. De kennis van de natuur die ze daar hebben is zo uitgebreid, daar kunnen we hier alleen maar van leren. Door samen te werken brengen we onze gidsenopleiding vanuit de Voshaar op een hoger niveau, we gaan zelfs een keer per jaar naar Canada toe. Ik ben dan ook zeer vereerd dat ze naar Nederland komen."

De deelnemers aan de cursussen in april komen uit heel Nederland en België. Voor een deel ervan bovendien is dit een voorbereiding op hun trip in september naar Canada, waar ze hun diploma gids en/of instructeur willen behalen. Het aanbod in april bestaat uit een viertal thema's.

Bij Wilderness First Aid en Advanced Wilderness Remote First Aid draait alles om zelfredzaamheid in geval van een ongeval. De cursus wordt gegeven door Brenda Holder, een heuse afstammeling van de Cree/Iriquois Métis, een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Canada.

Plant Medicine en Plant Medicine Advanced gaan in op de kennis van geneeskrachtige planten in het wild en worden eveneens verzorgd door Brenda Holder.

Essential Wilderness Survival Skills gaat in op overlevingstechnieken in het wild. Vragen als hoe zuiver je water, waar vindt je voedsel en hoe maak je een schuilplaats, vormen belangrijke onderdelen. Deze cursus wordt gegeven door David Holder een ex-militair die al 15 jaar in de Canadese Rockies verblijft.

In Wilderness Wrangler gaat het om het paard. Je leert niet alleen je paard te verzorgen in geval van een verwonding, maar het ook evenwichtig te bepakken voor je tocht. Deze cursus wordt door Tim Mearns en Tracey Klettl geleid, een van oorsprong Ierse Cree/Mohawk.

Kluivers heeft het buitensportcentrum in 1986 van zijn vader overgenomen. Was het aanbod toen vooral op looptrainingen gericht, sinds zijn overname wordt er een divers aanbod van opleidingen en trainingen aangeboden. Zo is de Voshaar een erkend MB0 deel- en voltijds opleidingscentrum voor sport- en beweegonderwijs. Het centrum vormt bovendien een pionier als het om de survivalsport in Nederland gaat. Inmiddels trainen er wekelijks zo'n 250 sporters, allemaal individueel gericht, maar veelal bezig in groepsverband. De opleiding tot gids en instructeur bewijst tevens de veelzijdigheid van zijn opleidingscentrum. Stil zitten is er voor hem niet bij. Het cursusaanbod zal alleen nog maar groeien in de toekomst.

Voor meer informatie over de Voshaar en het Canadese cursusaanbod kan men de site http://buitensportopleiding.nl/canadian-skills/ bezoeken. Verder is meer informatie te vinden op www.voshaaroutdoor.com.