Het Willem Sluiterplein. Foto: Rob Stevens
Het Willem Sluiterplein. Foto: Rob Stevens Foto:

Te Vaarwerk wil Willem Sluiterplein

EIBERGEN - Er wordt niet veel meer gebouwd in Berkelland. Dat betekent dat er ook geen nieuwe straten meer bijkomen waarvoor een naam moet worden gezocht. In Eibergen heeft de Maat een facelift gehad. Dat staat ook met het centrum van Eibergen te gebeuren.

Door Rob Stevens

Op de hoek van de Kluiversgang in Eibergen, tegenover het oude gemeentehuis ter hoogte van de Grote straat, zijn om het straatbeeld er meer open te maken een drietal winkels gehalveerd waardoor een nieuw plein is gecreëerd. Eibergenaar Bennie te Vaarwerk lanceert nu het voorstel het aldaar ontstane plein te vernoemen naar de Eibergse predikant-dichter Willem Sluiter (1627-1673).
Hij vindt het jammer dat in Eibergen nog zo weinig van deze Eibergse grootheid terug te vinden is. Bennie te Vaarwerk is bekend als archivaris in de regio en houdt zich actief bezig met de geschiedenis van Eibergen, maar ook met die van de Stad en Heerlijkheid Borculo. De locaties van de onlangs geplaatste Marke Stenen in de Marke Mallem zijn bijvoorbeeld aangewezen op basis van advies van historisch onderzoek van hem. In één van zijn blogs houdt hij nu een pleidooi om de drie blinde ramen op de kopse kant van het plein te voorzien van teksten van Willem Sluiter waarin deze zijn (innige) band met Eibergen en de Berkel tot uitdrukking brengt. De locatie is volgens te Vaarwerk uitermate geschikt als startpunt voor een wandeltocht richting de Berkel en het Berkeldal te maken of om Eibergen te verkennen. Willem Sluiter moet deze plek volgens hem vaak gepasseerd zijn, op weg van zijn huis naar de Oude Mattheuskerk, waar hij predikant was.


Lees verder op pagina 31