IKC Juliana is een veilige school. Foto: PR
IKC Juliana is een veilige school. Foto: PR Foto:

Juliana krijgt certificaat 'Veilige school'

EIBERGEN - Het officiƫle certificaat 'Veilige school' is dinsdag 5 april uitgereikt aan de leerlingen en het team van Integraal Kindcentrum Juliana in Eibergen.

Uit de analyse van het veiligheidsonderzoek, dat jaarlijks op alle scholen van VCO wordt gehouden, is gebleken dat er nauwelijks pestgedrag wordt gesignaleerd door leerlingen op de Juliana. In vergelijking met het landelijk gemiddelde van 9% en een vorig resultaat van 6%, komt op de Juliana volgens de leerlingen dit jaar slechts bij 2% van hen pestgedrag voor.

Scholen verdienen het certificaat onder andere als het percentage pestgedrag onder de 4% ligt, er een aantoonbaar pestprotocol aanwezig is en de school een preventief pestbeleid voert.

De Juliana werkt als erkende Kanjerschool met Kanjertraining. De Kanjertraining heeft tot doel sociale problemen zoals pesten, conflicten, uitsluiting en sociaal teruggetrokken gedrag te voorkomen of te verminderen, het zelfvertrouwen en de betrokkenheid te vergroten en te leren gevoelens onder woorden te brengen. Dat het dit tot resultaat heeft blijkt uit het verminderen van het pestgedrag en daarmee het behalen van het certificaat 'Veilige school'.

Jenne Wierstra, bestuursvoorzitter van VCO, heeft het officiƫle certificaat overhandigd aan alle leerlingen. Ze ontvingen een groot compliment omdat zij zelf een groot aandeel hebben in de sfeer op school. Daarnaast kregen ze ook allemaal een mini certificaat en een smiley-poppetje. Met de aandachtspunten die uit het onderzoek naar voren kwamen kan de Juliana weer aan de slag om de veiligheid ook te kunnen blijven waarborgen in de toekomst.