Foto: PR Obelink
Foto: PR Obelink Foto: PR Obelink

1-1 tegen Finland genoeg voor kwalificatie EK

Het prachtige weer trok veel publiek en de toegestroomde voetballiefhebbers werden getrakteerd op een zeer aantrekkelijke wedstrijd.

Eerder won het Nederlandse elftal, ingedeeld in groep 3, al van Tsjechië met 7-2 bij de wedstrijd die in Hengelo werd gespeeld op dinsdag 5 april. De tweede wedstrijd, in Eibergen op donderdag 7 april tegen Wit Rusland, werd door de jeugdige Oranjevrouwen gewonnen met 3-0. Het Europees Kampioenschap onder de 19 jaar wordt komende zomer in Slowakije gespeeld. Tijdens de Eliteronde komen 24 landen uit, verdeeld over zes groepen. De winnaar van elke groep gaat naar het EK, evenals de beste nummer twee (gemeten over alle zes kwalificatiepoules). Aan het EK doen acht landen mee, waarbij Slowakije als gastland automatisch gekwalificeerd is.

De beste ploeg
"Op papier zijn we de beste ploeg.", zo liet de KNVB eerder al weten. Coach Jessica Torny vertelde tevreden te zijn met de loting. "Op papier zijn we inderdaad de favoriet in de groep, maar we moeten het nog wel laten zien. Dat we het kwalificatietoernooi in eigen land mogen organiseren is een mooie bijkomstigheid. Naast het voordeel van de thuisspelende ploeg is het natuurlijk ook fijn dat onze supporters nu in de gelegenheid zijn om te komen kijken."
Door de goede resultaten van de vorige twee wedstrijden, heeft Oranje zondag aan 1 punt genoeg om plaatsing op het EK af te dwingen. De wedstrijd start vooruitstrevend en laat vooral een fysieke strijd zien. Tijdens de eerste helft zijn de meeste kansen voor Oranje maar het blijft 0-0. Voor de rust zijn er al 2 Finse speelsters met een brancard het veld afgedragen. Oranje is sterk op de counter maar de Finse verdediging is goed.

Prachtige accommodatie in Eibergen
Bondscoach Torny prijst de ploeg én de accommodatie van FC Eibergen. "Het ligt er allemaal prachtig bij, aan het veld kan het niet liggen.", zo liet ze weten. Na de rust komen de Nederlandse vrouwen sterk terug en is het duidelijk dat er hun alles aan gelegen is de winst te pakken. Het is echter Finland dat de score opent. De Oranjevrouwen tonen zich ware leeuwinnen maar het duurt nog tot vlak voor het fluitsignaal voor eindelijk de 1-1 op het scorebord kan worden getoond, dankzij een correct benutte strafschop. Dit gelijkspel is genoeg en de Nederlandse voetbalvrouwen onder de 19 zullen dit jaar afreizen naar Slowakije.

Het was ook voor FC Eibergen een prachtige dag. "Prachtig toch dat dit hier georganiseerd wordt, dat maken we misschien nooit meer mee.", aldus een van de vaste supporters van de Eibergse voetbalvereniging.

Leuke weetjes
Op de site van FC Eibergen heeft de organisatie een paar leuke weetjes verzameld over het Nederlands team. Zo wordt er onder meer verteld dat niemand vaker scoorde in 'Onder 19' dan Jill Roord van FC Twente. Zij maakte al 19 goals in 21 wedstrijden. Ter vergelijking, all-time topscorer van het 'grote' Oranje Manon Melis scoorde in deze leeftijdscategorie 'slechts' 13 keer in 21 wedstrijden. Eindhoven is de hofleverancier van Oranje onder 19. Maar liefst zeven speelsters uit deze stad behoren tot de selectie. Vier speelsters spelen bij het Talent Team CTO Eindhoven en drie bij PSV, zo vermeld de site.

Verder is er info over de herkomst van de speelsters: De meeste speelsters zijn geboren in Noord Brabant, vijf in getal. Uit Noord-Holland, Zuid-Holland komen er elk drie. Twee speelsters komen uit Friesland en twee uit Gelderland. Uit Utrecht en Overijssel komen er elk één. Nurija van Schoonhoven is geboren in Oeljanovsk (Rusland). Ook heeft de organisatie onderzoek gedaan naar de spelhistorie van beide landen: De resultaten tegen Finland tot nu toe: zes keer gespeeld, drie keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en één keer verloren. Doelsaldo: 7-1. De laatste ontmoeting was op 27 maart 2010. Nederland won toen overtuigend met 4-0. De laatste wedstrijd werd dus 1-1, voldoende voor deelname aan het EK.


Kamperen met kinderen

WINTERSWIJK - Bij Obelink staat het weekend van 16 en 17 april in het teken van kamperen met de kinderen.

Samen met Lief!Lifestyle heeft Obelink een hele lieve en ook stoere kampeerlijn voor kinderen en volwassenen opgezet. Het is een hele brede collectie geworden met familietenten, pop up tenten, strandtenten, bolderkarren, slaapzakken, servies, stoelen, verlichting en nog veel meer: de Lief! kampeercollectie. Dit Kinder-weekend is er bij Obelink een kleurwedstrijd van Lief! Wie de kleurplaat inlevert, krijgt een leuke prijs. Ook is er voor kinderen een punchballon en zijn er jongens- en meisjessandalen model Hurricane van Teva winnen.