Canadese gidsen Tracey en Tim met dochter Morgan (r). Foto: Rob Weeber
Canadese gidsen Tracey en Tim met dochter Morgan (r). Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

Cursus Gids in de wildernis

EIBERGEN - We berichtten er al een paar weken terug over, het programma-aanbod voor gids en instructeur van Buitensportcentrum De Voshaar in Eibergen onder de titel Canadian Skills. Afgelopen week stond onder meer het onderdeel Wilderness Wrangler op het programma, waarin het paard centraal staat. De deelnemers leren niet alleen hoe je een paard bepakt voor een tocht door de wildernis, maar ook hoe je ermee omgaat, hoe je het vertrouwen van het dier wint. Dit onderdeel wordt door echtpaar Tim Mearns en Tracey Klettl geleid, beide met deels indianenbloed van de Cree/Mohawk stam. Samen met hun dochter Morgan geven ze de deelnemers vooral praktische tips.

Door Rob Weeber

De foto's die getoond worden laten het thuisland van de gidsen zien, de plek waar ze hun beroep uitoefenen. De ene keer trekken ze over spaarzaam begroeide grasvelden tussen bergmassieven en het volgende moment gaan ze over rotsachtige, smalle paadjes langs afgronden. Dan weer is het een rit door eindeloze bossen, waar het gevaar van wilde beesten op de loer ligt. Ze laten ook verschillende manieren zien waarop een paard bepakt kan worden voor het hooggebergte. Maar allemaal hebben ze gemeen dat het om de perfecte opbouw van de bagage gaat. Het landschap in de Canadese Rockies is zeer geaccidenteerd. Van belang is dus dat de bagage bij het stijgen en dalen niet gaat schuiven. Aan de andere kant kunnen de singels en banden niet te strak aangetrokken worden. De oplossing ligt in een slimme combinatie van banden die zowel onderdoor als aan de voor- en onderkant van het paard lopen. Zij vormen met het bovenzadel de basis voor de bepakking die meegenomen wordt.

Een van de deelnemers aan de cursus is Carolien Staal uit Markelo. Zij is een fervent liefhebber van paarden en zou er het liefst de gehele dag op rijden. Hoewel ze al vaker een meerdaagse tocht door Nederland heeft gereden, gaat de volgende reis naar de poolcirkel, een tocht van 2600 km vanuit haar woonplaats. Haar liefde voor het reizen te paard ontstond niet toevallig. "Ik heb een Welsh Cob, een ras met een groot uithoudingsvermogen en wat minder geschikt voor dressuur of springen", aldus Staal. "Daarom heb ik mij toegelegd op meerdaagse tochten. Maar hoewel ik inmiddels al wat ervaring opgedaan heb in Nederland, is de reis naar de poolcirkel van een andere categorie. Vooral voor Zweden heb je meer kennis nodig. Het landschap is meer geaccidenteerd, de bossen uitgestrekter met wilde dieren als elanden, beren en wolven. Met deze cursus krijg ik juist veel praktische tip. We hebben onder meer geleerd hoe je vanaf een kaart een driedaagse tocht uitzet door de wildernis. Waar zet je je kamp neer en hoe bouw je het op zodat je voldoende bescherming hebt tegen beesten? En bijna nog belangrijker, hoe bepak je je paard? Belangrijk is dat de bagage niet gaat schuiven en zowel links als rechts volkomen in evenwicht is. Verschil in gewicht aan een van beide zijden zorgt ervoor dat een paard over meerdere dagen scheef gaat lopen en dus een blessure kan oplopen". Ze geeft ook nog een praktische tip. Als je 's morgens eieren met spek bakt, dan kan het vet gebruikt worden tegen eventuele schuurplekken op het paard. Omdat het haar eerste grote reis is, wordt ze begeleid door haar man met de auto.

Ook Voshaar-instructrice en opleidster Margot neemt deel, naar eigen zeggen vooral om kennis op te doen. Haar interesse gaat met name uit naar het onderdeel plant medicine, gegeven door Brenda, de zus van Tracey. Het is belangrijk dat je tijdens je reis weet welke plant je kan helpen bij verwondingen aan jezelf of het paard. In de ogen van de echte wildernis gids bestaat bijvoorbeeld onkruid niet. Het is eerder een 'levenskruid'.