Op Het Pasveld wordt op Hemevaartdag de Grote Prijs van Berkelland gehouden. Foto: Rob Stevens
Op Het Pasveld wordt op Hemevaartdag de Grote Prijs van Berkelland gehouden. Foto: Rob Stevens Foto: Rob Stevens

Grote prijs van Berkelland

NEEDE - De landelijke rijvereniging en ponyclub de Pasruiters waren de eerste vereniging die een Berkelland-breed evenement organiseerden: De grote prijs van Berkelland. Dat was in 2006. Dit jaar is in de week van Hemelvaartsdag, 5 en 6 mei, de al weer 10e editie van dit evenement. Met meer deelnemers dan ooit. Het concours is nu open gesteld voor rijders uit het hele land. De voorzitter van de Pasruiters, Willem Stel, vertelt vorige week dat er al meer dan 400 inschrijvingen zijn. Willem: "Er gaat toch veel werk in de organisatie van zo'n concours zitten, dan kun je het net zo goed open stellen voor een groter deelnemersveld."

Door Rob Stevens

De grote prijs van Berkelland is een gezellige concours dat wordt georganiseerd op de Needse berg, op het eigen het terrein van de Pasruiters: 'Het Pasveld'. Het is voor het twee jaar op rij nu een wedstrijd met een open inschrijving, dus ook voor rijders van buiten Berkelland. Er zijn twee prijzen te winnen, een voor alle deelnemers in het veld en binnen datzelfde programma ook een specifiek voor die van Berkelland. De ruiters en amazones uitkomend voor een Berkellandse vereniging of die zelf woonachtig zijn in Berkelland, strijden namelijk binnen het reguliere wedstrijdprogramma om de Grote Prijs van Berkelland op de onderdelen dressuur en springen. Die prijs is nu al een aantal jaren op rij gewonnen door Henk Velthuis uit Geesteren die, als gevolg van een blessure, dit jaar niet deelneemt. De wedstrijd vindt dit jaar voor het eerst alleen plaats op Hemelvaartsdag. Op deze dag zullen zowel de dressuur- als springcombinaties aan de start verschijnen.

Het programma voor 2016 ziet er als volgt uit. Donderdag 5 mei staan in de ochtend de onderdelen dressuur en springen pony's op het programma en in de middag de onderdelen dressuur en springen voor paarden. Vrijdag 6 mei is er oefenspringen voor paarden en pony's. Hieraan kan ook worden deelgenomen zonder startkaart. Vanaf 17.30 uur staat het springen voor veertigplussers op het programma.

De selectiewedstrijd springen voor pony's is één van de drie selectie wedstrijden die mee telt voor kwalificatie voor de Gelderse Kampioenschappen. Een nieuw onderdeel van het programma is het oefenspringen en 40+ springen, dit vindt plaats op 6 mei 2016. Voor vragen over de opgave of andere vragen over de wedstrijd kan men een mail sturen naar: groteprijsvanberkelland@outlook.com. Voor meer informatie zie de website www.pasruiters.com.

Bij de Pasruiters wordt sinds kort ook als try-out op de dinsdagmiddag les gegeven. Speciaal voor hen die daarvoor op de avonden geen tijd hebben. De foto is genomen tijdens die les op het terrein van de pasruiters 'Het Pasveld', waar ook 'De grote prijs van Berkeland' wordt verreden.